Corpul de Control al Ministrului Educaţiei va reveni, luni, în Bihor. De această dată vor fi verificate motivele pentru care s-au aprobat transferuri la alte licee pentru elevi repartizaţi computerizat în baza mediilor de admitere, la alte unităţi şcolare.
„Suspiciunile noastre de culpă a inspectorilor generali sau a inspectorilor generali adjuncţi sunt în judeţele Suceava, Prahova, Bihor şi Brăila. Din punct de vedere administrativ, măsurile le luăm noi. E clar că vom schimba calificativele tuturor membrilor comisiei şi, bineînţeles, pentru cei care au semnat aceste hârtii vom face sesizare organelor de anchetă”, a declarat Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei. Situaţia cea mai acută e în Suceava, cu peste 320 de transferuri prin aprobări, iar ca atare Corpul de Control al Ministrului a şi descins ieri la IŞJ Suceava.
„Unii elevi sunt dezavantajaţi. Imaginaţi-vă cam ce dramă trăieşte un elev care are 9.60, ultima medie de intrare e 9,61 şi vede că ultima medie e 8.60 sau 8,90 şi, în urma unor cereri făcute la Inspectoratul Şcolar, altul ajunge să ocupe un loc în liceul pe care el şi-l dorea foarte mult”, a mai explicat Vasile Şalaru.
191 de aprobări în Bihor
Într-o intervenţie la B1TV, ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că, în judeţul Bihor, din 236 de cereri au fost soluţionate favorabil 191 (adică 81%).
Ministrul Educaţiei a enumerat câteva din condiţiile pentru aprobarea unui transfer: media elevului care solicită transferul nu trebuie să fie mai mică decât media ultimului intrat la profilul respectiv, la liceul respectiv. În plus, se ţine seama dacă este vorba despre gemeni sau tripleţi repartizaţi la licee diferite, care vor să meargă la aceeaşi unitate şcolară.
„Cazurile în care se pot acorda aceste cereri de transfer sunt foarte bine definite. În funcţie de concluzii, se va anula orice transfer făcut în afara cadrului legal şi cei care au aprobat aceste transferuri vor suporta consecinţele legale”, a mai declarat ministrul Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, sancţiunile pentru cei care au aprobat nejustificat transferurile pot merge până la desfacerea contractului de muncă.
„Fără sesizări la IŞJ Bihor”
Solicitat pe subiect, inspectorul general Nicolae Avram al IŞJ Bihor ne-a comunicat, din start, că a fost în concediu în săptămâna în care s-au aprobat transferurile. Însă chiar dacă în aceste condiţii, responsabilitatea îi revine adjunctei Kery Hajnal ca preşedinte al comisiei de admitere, Nicolae Avram şi-a exprimat încrederea că situaţia din Bihor e în regulă.
„Până acum nu avem la IŞJ Bihor nicio o sesizare de la un elev sau părinte cum că nu a fost admis la liceul pe care îl dorea iar un alt copil cu o medie mai mică ar fi intrat la liceul respectiv. Din câte am apucat să mă interesez de la comunicarea situaţiei, avem nouă sau zece cazuri de transfer pentru gemeni plus altele pentru apropierea unităţii şcolare de domiciliu. Eu chiar sper că la noi s-a respectat metodologia”, ne-a declarat Nicolae Avram.
Citiți principiile noastre de moderare aici!