Procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Benţe Valerica (53 ani), referent de specialitate în cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Oradea, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
În rechizitoriu s-a reţinut că pe 9 mai, numitul V.G. s-a autodenunţat arătând că în cursul anului 2011, inculpata i-a pretins şi luat 1.500 lei în scopul de a îndeplini un act contrar atribuţiunilor sale de serviciu, constând în atestarea plăţii fictive a contravalorii impozitului datorat Primăriei Oradea aferent perioadei 2009 – 2011, pentru autoturismul proprietatea acestuia, şi emiterea unui înscris doveditor din care rezulta că denunţătorul nu ar mai avea datorii către Primărie.
„Întrucât inculpata B.V. şi-a manifestat disponibilitatea de a «rezolva» plata contravalorii impozitului datorat şi de către alte persoane, pretinzând jumătate din suma datorată, în data de 16 mai, lucrătorii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul PT Bihor şi cu sprijinul tehnic al S.R.I., au procedat la prinderea în flagrant a acesteia când a pretins şi primit de la denunţător suma de 2.000 (două mii) lei”, reaminteşte purtătorul de cuvânt al PT Bihor, Cristian Ardelean.
Sugera vânzări fictive
Astfel, denunţătorul s-a prezentat la ghişeul la care învinuita îşi desfăşura activitatea în scopul obţinerii unui înscris care să ateste plata la zi a obligaţiilor fiscale pentru o altă persoană care datora bugetului local circa 4.500 lei, reprezentând impozit pe autovehicul.
„Inculpata B.V. i-a indicat denunţătorului modalitatea în care să procedeze pentru ca persoana respectivă să se sustragă de la plata impozitului mai sus menţionat, în sensul realizării unei vânzări fictive a autoturismului către o persoană fizică, cetăţean străin (ale cărei date i le-a comunicat personal) printr-un contract antedatat. Totodată, aceasta a pretins şi primit de la denunţător suma de 2.000 lei, sumă care la prinderea în flagrant, realizată în incinta instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, a fost găsită asupra sa”, mai transmite procurorul Cristian Ardelean.
Pe 17 mai, Tribunalul a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. La recurs, Curtea de Apel Oradea a decis, pe 21 mai, înlocuirea măsurii preventive cu una mai puţin restrictivă, şi anume interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.
PT Bihor îşi face datoria de a preciza că faza de trimitere în judecată nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Demiteri colaterale…
Reamintim că în urma flagrantului de mită, conducerea Primăriei i-a schimbat din funcţie pe adjunctul Direcţiei Economice, Tănase Miculescu, şi pe şeful Serviciului Impunere Persoane Fizice, Ioan Guler, reproşându-le că au tergiversat executarea silită a cetăţenilor care au acumulat restanţe de ani de zile la plata impozitelor pe autovehicole.
Flagrant: şpagă la Primăria Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!