Anul acesta, fermierii bihoreni au recoltat din câmp una din cele mai mici producţii de porumb din ultimii ani. Conform cifrelor centralizate la nivelul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, de pe cele 79.650 hectare de porumb au fost recoltate 242.930 tone. „Cultura de porumb a fost cea mai calamitată din judeţ. Au fost zone în care aceasta a fost calamitată în proporţie de 80%, dar au fost şi zone în care au fost producţii destul de bune”, a precizat Luminiţa Măntăluţă, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Seceta a afectat şi cultura de floarea soarelui şi aici obţinându-se producţii mai mici decât în anii precedenţi.
Campania de toamnă
Ploile din ultima perioadă au fost o mană cerescă pentru agricultori care au reuşit să are şi să însămânţeze. Astfel, în Bihor au fost arate 104.000 de hectare fiind însămânţate 89.310 de hectare. Cele mai mai suprafeţe, şi anume 64.800 de hectare au fost însămânâate cu grâu. Triticale au fost semănate pe 480 ha, orz pe 4.400 de hectare, orzoaică pe 3.800 de hectare plante de nutreţ pe 9.750 de hectare şi legume pe 1.100 de hectare. Rapiţa a început să devină o cultură tot mai aprecitată de fermierii bihoreni astfel că toamna aceasta s-au însămânţat nu mai puţin de 4.980 de hectare din acestă cultură.
Prognoza metrorologică este favorabilă pentru anul agricol viitor. „Până acum condiţiile metro au fost bune iar dacă culturile însămânţate în această toamnă vor fi acoperite cu un strat de zăpată fiin protejate de gerul sec se vor obţine producţii bune”, a concluzionat Luminiţa Măntăluţă.
Scumpiri
Din cauza recoltei slabe, preţul grâului s-a dublat faţă de anul trecut, ajungând la 1,2 lei. Deja sunt producători care vând pâinea cu 10 – 15 procente mai scump. Furajele pentru animale costă din ce în ce mai mult, iar carnea scoate mai mulţi din bani din buzunarele cumpărătorilor. Legumele nu numai că sunt mai scumpe, dar nici nu prea se mai găsesc, spun comercianţii.
Preţurile mărfurilor alimentare sunt în continuă creştere, iar situaţia nu se va reglementa prea curând din cauza secetei din această vară care a distrus mare parte din recolta agricolă.
Astfel, preţul grâului a ajuns, în iulie, la un nivel neatins din 2008. În trimestrul al doilea, preţul grâului a crescut cu 14,4% pe bursele internaţionale, iar în cel de-al treilea cu încă aproape 20%. În prima jumătate a lunii octombrie, cotaţia grâului a marcat însă o corecţie, scăzând cu circa 5,7%, întrucât preţurile ridicate au descurajat cererea şi consumul. În ceea ce priveşte preţul porumbului, acesta a crescut pe bursele internaţionale cu aproape 19% în trimestrul al treilea. În primele două săptămâni din octombrie, cotaţia porumbului a înregistrat, la rândul sau, o corecţie de circa 2,5%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!