La începutul acestei săptămâni a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice invitaţia către agenţii economici interesaţi să depună oferte de preţ în vederea realizării documentaţiei tehnico-economice şi studiul de risc privind proiectul „Dezvoltarea unor habitate naturale din specii de arbori protejaţi şi flora spontană pe dealul Ciuperca din Oradea si în zona Korosszegapati din judetul Hajdu Bihar”. Valoarea estimată a contractului este de 111,862.68 RON fără TVA, echivalent a 25.590,84 Euro fără TVA, iar cuantumul garanţiei de participare se ridică la 2.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane de euro, din care 1,7 milioane de euro sunt ai Oradiei, restul fiind alocaţi partenerului de peste graniţă.
Data limită de depunere a ofertelor este 2 septembrie 2013. După licitaţia pentru proiectare, iarna se va desemna un constructor iar şantierul ar trebui demarat primăvara viitoare.
Şi sequia…
Se doreşte, pe Dealul Ciuperca, amenajarea unei zone verzi, un punct de atracţie pentru orădeni şi turişti. Proiectul prevede lărgirea spaţiului vizitabil în partea de est a dealului, până la o suprafaţă de 4,7 hectare. Între atracţiile pe care se mizează sunt aleile şerpuitoare accesibile şi vârstnicilor, punctele de belvedere, o cascadă dar şi aproape un hectare de vie de soi – Bacator alb, Riesling italian, Chassellas şi Muscat de Hamburg, care va fi platată pe terenul viran ce va face parte din parc. În perimetrul viticol este prevăzut un punct de informare turistică. O altă amenajare atractivă ar trebui să fie amfiteatrul cu 240 de locuri.
Proiectul cuprinde şi lucări de consolidare, ştiut fiind că toată zona de delauri prezintă riscul de alunecare de teren. Din acest motiv, proiectul a primit criticile ecologiştilor în ceea ce priveşte soiurile propuse pentru decorare. Dacă vegetaţia joasă, cu rădăcini care fixează solul este apreciată, plantarea de arbori grei precum sequoia nu e văzută cu ochi buni…
Citiți principiile noastre de moderare aici!