Ziua Politiei Române e sărbătorită în Bihor şi prin lansare de cărţi speciale în ţară. Miercuri, în avans cu două zile de celebrarea Zilei Politiei Române, renumitul portretist subinspectorul de poliţie Florin Lazau, de la Serviciul Criminalistic al Politiei Bihor şi-a lansat în premieră pentru ţara noastră un ghid practic pentru poliţiştii criminalişti.
Cartea lansată în sala de şedinţe a Politiei Bihor se numeşte „Arta Criminalistică” şi vorbeşte despre formarea portretului robot pe bază de reconstrucţie facială digitală, îmbătrânirea facială (utilă în cazul dispariţiei de minori sau a persoanelor urmărite penal), reconstrucţia facială post mortem – un procedeu unic în ţară etc.
Cu modestie, Florin Lazau a mulţumit familiei, dar şi chestorului Liviu Popa şi celorlalţi superiori ai lui, care l-au susţinut în munca aparte pe care o depune. Cartea didactică demonstrează, a spus Lăzău, că pe lângă pistol şi baston, Politia are acum o armă redutabilă – creionul.
Procurorul Viorel Gavra i-a numit pe criminalişti „îngerii albi şi tăcuţi de la faţa locului” unde se produce vreo infracţiune de criminalitate şi şi-a manifestat speranţa că ghidul lansat miercuri nu este ultima carte a poliţistului Florin Lazau. Ba dimpotrivă, procurorul şi-a permis să sugereze portretistului o temă pentru o nouă carte – Criminalitatea din circulaţie (trafic – n.r.).
N-a vrut la FBI
Şeful lui Florin Lazau, Nicolae Şerfezeu, a ţinut să precizeze cu mândrie că subalternul lui este absolventul unui curs de specialitate din Statele Unite şi că a fost la un moment dat recrutat de FBI. Numai că portretistul orădean a refuzat oferta celor de la FBI, a rămas să lucreze la Oradea, dar colaborează încă cu omologi din SUA.
Florin Lazau are 35 de ani, e căsătorit, are o fetiţă şi doi băieţi gemeni, e absolvent de Drept la Agora şi de Arte la Francisc Hubic Oradea. Din 2005 de când a devenit ofiţer, nu doar că ajută la depistarea mai rapid a infractorilor în timp realizând portrete robot cu exactitate de invidiat, dar a realizat zeci de portrete ale colegilor şi superiorilor lui, care au fost ulterior înrămate şi puse pe holurile de la sediul Politiei Bihor. Prezent la manifestare, Aurel Chiriac a lansat invitaţia portretistului de a realiza o expoziţie specială la Muzeul Ţării Crişurilor.
Cei care doresc să intre în posesia „Artei criminalistice” sunt rugaţi să îl contacteze pe Florin Lazau prin centrala telefonică a Politiei Bihor: 0259.412.472.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!