Începută în decembrie 2013, consultarea publicului în ceea ce priveşte identificarea principalelor probleme de gospodărire a apelor continuă cu noi activităţi.În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri invită publicul să contribuie cu propuneri, opinii sau comentarii în vederea îmbunătăţirii Planului de Management al Bazinului Hidrografic Crişuri (Planul MBHC). Acest Plan are ca scop fundamentarea acelor măsuri, acţiuni, soluţii sau lucrări prin care se ating şi se menţin obiectivele de mediu, se identifică presiunile antropice importante, precum şi impactul activităţilor umane asupra stării apelor de suprafaţă şi subterane. De asemenea, Planul MBHC are un rol important în ceea ce priveşte reducerea poluărilor pentru perioada 2015-2021”, spune Claudiu Oros, director tehnic ABA Crişuri. Documentul privind problemele importante de gospodărire a apelor este structurat pe următoarele componente: poluarea cu substanţe organice, poluarea cu nutrienţi, poluarea cu substanţe periculoase şi alterări hidromorfologice.
Consultare
Pentru consultare, documentul se poate descărca de pe http:/www.rowater.ro/dacrisuri/ în secţiunea Consultarea Publicului/ Documente ale Secretariatului Tehnic al Comitetului de Bazin/ Consultarea Publicului PMSH Crişuri 2015-2021. Cei care nu au acces la internet, au posibilitatea de a consulta documentul la sediul instituţiei, str. Ion Bogdan nr. 35 Oradea, în timpul orelor de program. Informaţiile conţinute în acest document reprezintă cea mai recentă evaluare a presiunilor şi a impactului acestora asupra mediului acvatic, progresele înregistrate, precum şi o identificare a principalelor probleme. Procesul de consultare publică va dura până la data de 22 iunie 2014. Publicul interesat poate trimite observaţii sau sugestii pe adresa de e-amil dispecerat@dac.rowater.ro, prin fax la numărul 0259/444237 sau prin poştă la adresa str. Ion Bogdan nr.35, cod 410125, Oradea.
Sancţiuni
În bazinul hidrografic Crişuri există 141 surse de ape uzate din care, 36 unităţi cu emisii neepurate şi 105 unităţi cu emisii epurate. De la cele 141 de surse de ape uzate, în anul 2013 laboratorul ABA Crişuri a recoltat un numar de 430 probe de apă uzată şi a efectuat analize fizico-chimice. Conform principiilor europene „poluatorul plăteşte”, în acest sens, în anul 2013, ABA Crişuri a penalizat 47 de agenţi economici pentru depăşirea concentraţiilor admise, adică penalităţi în cuantum de 827.660 de lei.
Plan de Management al Bazinului Hidrografic Crişuri (2015-2021) se va finaliza în decembrie 2015 şi se va publica pe website-ul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!