Sonia Drăghici, Ioan Sorin Roman şi Gheorghe Dănuţ Bogdan, toţi trei deputaţi PSD în Parlamentul României, nu au încă habar cum vor vota în cazul legii RMGC. Este vorba despre legea prin care Guvernul Ponta vrea să dea undă verde proiectului de exploatare a aurului prin cianuri, de la Roşia Montană. Practic, acestei companii private i s-ar da posibilitatea de a-i expropria pe oameni de pe proprietăţile lor, în scopul unui „proiect de utilitate publică”. JB i-a întrebat pe parlamentarii bihoreni cum vor vota în acest caz.
Dacă parlamentarii PNL, UDMR şi PDL au răspuns că se vor împotrivi, din diverse motive, deputaţii PSD pomeniţi mai sus au evitat să ofere un răspuns concret. În schimb, la unison au transmis că înainte să ia o decizie, vor merge la Roşia Montană, pentru a vedea cum stau lucrurile la faţa locului. Excepţie a făcut singurul senator PSD de Bihor, Florian Bodog, care ne-a declarat că, „în principiu” se va împotrivi proiectului, „din motive ecologice”.
Între timp, mai multe ONG-uri din Oradea le cer parlamentarilor respingerea legii RMGC, dar şi a acordului de mediu pentru acest proiect, interzicerea prin lege a mineritului prin cianurizare, introducerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO şi demiterea iniţiatorilor acestui proiect de lege: miniştrii Rovana Plumb (Mediu), Dan Şova (Mari Proiecte), Daniel Barbu (Cultură) şi a şefului ANRM, Gheorghe Duţu.
„Încă stau şi cumpănesc şi sunt foarte hotărât să mă duc până acolo. Aş fi interesat să mă duc până acolo să iau contact direct cu ce e în zonă. Am primit 200 de mailuri împotriva proiectului şi 160 pro-proiect” – Ioan Sorin Roman, deputat PSD, răspunzând dacă va vota pro sau contra proiectului de lege privind deschiderea exploatării la Roşia Montană.
Obligaţi la faţa locului
Colega sa, Sonia Drăghici, are o poziţie similară. Deputata ne transmite că filiala PSD Bihor a hotărât să facă o vizită la faţa locului. Deşi este de origine din apropierea Roşiei Montane, de la Câmpeni (jud. Alba), Drăghici nu are încă o părere conturată despre proiect. Chiar dacă acesta se află în agenda publică de mai bine de zece ani! „Nu înseamnă că această vizită va influenţa decisiv părerea noastră privind tot conţinutul problemei, care este foarte amplu”, declară Sonia Drăghici.
„Fac parte din comisia economică şi marţea trecută am discutat că nu putem face nimic până nu mergem la faţa locului, să vedem ce este. Să invităm Prefectura, Consiliul Judeţean, primarii, care pot influenţa cât de cât dezvoltarea zonei”, transmite şi Gheorghe Bogdan, deputat PSD în Colegiul 5 Ceica.
Senatorul Florian Bodog (PSD) ne-a spus iniţial că nu s-a hotărât cum va vota, dar a revenit imediat: „În principiu împotrivă, din cauza impactului asupra mediului”. Întrebat când s-a hotărât, a răspuns că „mai demult”.
Paralela Roşia Montană-Bulz!
Acum, că s-a pronunţat şi Crin Antonescu, liberalii bihoreni spun la unison că vor respinge proiectul Guvernului. Deputatul Ioan Cupşa pare foarte hotărât: „Sunt vădit împotriva exploatării prin cianuri a aurului de la Roşia Montană şi sunt un deputat informat în ceea ce priveşte atât poluarea, cât şi situaţia economică. Mediu înconjurător curat, este, la rându-i, o resursă naturală, în sensul în care poate fi folosit pentru a ne aduce beneficii fiecăruia dintre noi, inclusiv materiale”. Cupşa ne asigură că e anti-cianuri înainte „să iasă hipsterii în stradă”. Nici Floricăi Cherecheş nu îi place proiectul „în special pentru impactul dezastruos asupra mediului. Nu vreau să mă gândesc că ne-am putea da nişte resurse valoroase contra distrugerii a sute de hectare de pădure şi am rămâne cu un loc imens cu cianuri cu care nu ştim ce s-ar întâmpla”.
Senatorul Cristian Bodea spune că nu va vota împotriva Gold Corporation ci „împotriva acestui proiect ce a ajuns în Parlament pe sub mână”. „Eu nu văd de ce trebuie să ne grăbim, de ce trebuie să dăm un tun financiar şi apoi zona să fie moartă pentru sute de ani până să se regenereze natura”, susţine Bodea. Cât despre minerii de la Roşia Montană, senatorul PNL s-a exprimat astfel: „Dacă oamenii de la Bulz pot trăi din turism şi capre, cei din Apuseni de ce nu pot? Să meargă la Deva, la Alba, dacă nu vor… Piaţa muncii e liberă. Să arunci munţi în aer ca să ce? Au zece ani de lucru şi apoi nu vor mai putea trăi acolo”. Şi colegul său, Valeriu Boeriu, spune că se opune, aşa cum se opune şi gazelor de şist: „Eu sunt împotriva proiectul de a folosi cianuri. De ce ne grăbim? De ce acum? El va fi tot mai valoros, la fel ca şi gazele de şist. Şi ele vor fi tot mai valoroase în timp”.
Pe deputatul PNL Gheorghe Costin îl deranjează felul în care procedează Guvernul, iar declaraţiile ministrei Mediului, Rovana Plumb, i se par iresponsabile: „Nu voi vota pentru acest proiect în primul rând pentru faptul că nu sunt lucrurile elucidate. Trebuiau să fie tranşate de la început”.
Ca şi Costin, deputatul UDMR Szabo Odon nu înţelege cum ministrul Plumb poate să afirme că va emite acordul de mediu pentru proiect în funcţie de votul Parlamentului, care va fi unul politic. De altfel, acesta este şi motivul pentru care Szabo spune că va vota împotrivă: deoarece nu există acordul de mediu necesar proiectului. „Ori este conform standardelor de mediu, ori nu este. Nu o decizie politică o face să fie, ci realitatea. Nu sunt împotriva mineritului, în general, dar sunt împotriva acelor tehnologii care sunt poluante şi creează bombă ecologică”, spune Szabo, care susţine, totuşi, că ar susţine un asemenea proiect, dacă i s-ar dacă acordul de mediu mai întâi.
„Sunt împotriva oricărui proioect, cât timp nu dă nicio garanţie că pe mediu nu sunt probleme”, a comentat, la rândul Cseke Attila.
Minoritarul Statului
Şi deputatul minorităţii slovace, Adrian-Miroslav Merka spune că se împotriveşte, ca principiu, proiectului de minerit ce ameninţă serios mediul înconjurător. „Eu sunt pentru Statul Român. Eu nu accept să vină o firmă. Aurul vreau să îl avem noi, ca şi valoare. Eu sunt împotriva proiectului respectiv, în general. Pentru beneficiul ţării, cu aurul la BNR”, susţine Merka.
Şi senatorul Găvrilă Ghilea (PDL) spune că se opune deoarece nu ştie ce a negociat Guvernul cu RMGC. „Contractul s-a renegociat, condiţiile nu le cunoaşte nimeni iar acum vor să scoată castane din foc cu votul parlamentarilor. Sunt pentru locuri muncă în minerit, însă nu cu orice condiţii şi riscuri”. Ghilea spune că „exploatarea cu cianuri nu e încurajatoare pentru noi”, dar ar fi de acord cu proiectul „după ce se îndeplinesc condiţiile de mediu şi, evident, economice”.
Parlamentarii Lucia Varga (PNL), Biro Rozalia (UDMR), Liviu Laza Matiuţa (PDL) şi Ioan Hulea (PPDD) nu au putut fi contactaţi.
Vor stoparea definiva a cianurilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!