După regina Maria, o altă personalitate interbelică va căpăta o statuie la Oradea. Inginer ca pregătire profesională şi fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Ion I.C. Brătianu va fi imortalizat printr-o lucrare din bronz dândită a decora, desigur, Parcul I.C. Brătianu.
Tema de concurs a fost aprobată luni, în plenul Consiliului local, împreună cu calendarul, condiţiile de organizare şi comisia care va juriza lucrările. Concursul este deschis artiştilor cu experienţă, care pot prezenta un portofoliu de lucrări similare. Lucrările pot fi depuse până în 29 septembrie, după care, vreme de trei zile, juriul va delibera.
Cel puţin mărime naturală
Statuia trebuie să respecte mai multe elemente impuse de organizatorul concursului, Primăria Oradea. Edilii cer ca lucrarea să respecte trăsăturile şi conformaţia corpului personajului real. Planşa anexată regulamentului de concurs conţine cea mai cunoscută imagine a fostului om politic. „Va fi o statuie în mărime naturală sau mai mare, care trebuie să înfăţişeze personajul stând în picioare, pe un soclu placat cu zidărie din blocuri de piatră, destul de înalt pentru a-i asigura vizibilitate. Inaugurarea statuii ar trebui să aibă loc undeva în primăvara sau vara anului viitor”, ne-a spus Adriana Lipoveanu, arhitect şef al Oradiei.
Pretind, de asemenea, ca lucrarea să fie „vizibilă şi reprezentantivă inclusiv pe perioada nocturnă – se solicită propuneri moderne de iluminat pentru punerea în valoare a acesteia din direcţiile principale de percepţie”. „Se va ţine cont de raportul soluţie tehnică/deviz de execuţie (soclu+statuie)”, prevede tema de concurs.
Idei pe bani
Concursul se va desfăşura într-o singură etapă şi vor fi premiate cu bani primele trei locuri: 2000 euro pentru locul I, 1500 pentru locul II şi 1000 euro pentru locul III. Comisia va juriza „prezentarea narativ-descriptivă a idee şi motivaţia alegerii”, încadrarea în spaţiul urbanistic propus, prezentarea devizului care să conţină dreptul de autor şi costurile de realizare, macheta statuii la dimensiunea de 1,20 m, în bronz şi portretul 1/1, în gips.
După depunerea lucrărilor şi a dosarelor, rezultatele vor fi anunţate în 7 octombrie iar termenul de realizare a statuii şi a soclului este 30 aprilie 2015, cu inaugurarea în 24 mai, anul viitor.
Comisie liberală
Proiectul de hotărâre votat luni de consilieri prevede şi comisia care va juriza lucrările, formată din şapte membri. Cel puţin patru dintre ei sunt liberali, sau vor deveni, prin contopirea PDL-PNL – primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, arhitectul şef, Adriana Lipoveanu şi arhitectul Cristian Puşcaş, deocamdată membru PDL, reprezentantul Consiliului local în această comisie. Cu această majoritate asigurată, rolul experţilor devine doar consultativ – în comisie va mai fi numit un membru al Ordinului Arhitecţilor, unul din partea Uniunii Artiştilor Plastici din România şi un critic/istoric de artă.
Edilul şef se asigură, astfel, că nu se va repeta situaţia concursului de idei pentru realizarea statuii Reginei Maria. La vremea respectivă juriul a propus o lucrare a scultorului Ioan Mihele dar Municipalitatea a ales să pună în operă lucrarea celui de pe locul II, Dumitru Paina, preferata primarului Bolojan şi a trebuit să plătească despăgubiri celui de pe primul loc.
Ca şi regina, Ionel I.C. Brătianu are în edilul orădean un admirator declarat, un tabou cu cea mai cunoscută fotografie a vechiului liberal fiind atârnat în biroul nr. 1 din Primărie.
În evaluarea propunerilor în concursul pentru statuia lui Ionel I C Brătianu contează următoarele: 70% este încadrarea în tema de concurs, 20% e originalitate demersului conceptual şi 10% e modul de prezentare a lucrării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!