Vizita a constituit un valoros schimb de experiența destinat multiplicării activităților cu impact pozitiv în mediul ONG iar printre domeniile de intervenție vizate în perspectiva colaborării între organizaţiile partenere s-au numărat dezvoltarea capacităţii organizaţiilor neguvernamentale, protecţia mediului şi drepturile omului.
Reprezentaţii asociaţiei au participat la o serie de întrevederi bilaterale cu o parte din conducerea Asociației Tineretului Islandez (UMFI) şi a unor asociații sportive locale, în dorinţa de a elabora un proiect comun cu privire la utilizarea activităților fizice in atragerea de noi membri si voluntari in activitățile ONG, prin folosirea sportului ca mijloc de promovare a vieții active.
Noutăţi din Islanda
Prin intermediul partenerilor islandezi, pe parcursul a trei zile de lucru în comun, reprezentaţii Ulpianum Oradea au avut posibilitatea să cunoască algoritmul de organizare al competițiilor fizice pentru diferite categorii de vârsta. Un element de noutate s-au dovedit a fi sporturile vocaționale, specifice categoriei de vârsta 50 +, fiind foarte uzitate în aceasta ţară nordică pentru atragerea în activităţi a celor care își însoțesc prietenii sau rudele la manifestările sportive.
„Dorim ca alături de The Icelandic Youth Association să iniţiem proiectul „Active life through sport”, destinat tuturor persoanelor care doresc să aibă o viața activă prin intermediul mișcării fizice. De asemenea, deoarece toate astfel de iniaţive sunt realizate de oameni pentru oameni, ne propunem să descoperim împreuna soluții practice si inovatoare pentru consolidarea bazei de membri şi voluntari si creșterea participării membrilor/voluntarilor în activităţile organizaţiilor neguvernamentale” precizează membrii Ulpianum Oradea. Activitățile derulate au contribuit la atingerea obiectivului general şi anume dezvoltarea unui parteneriat bilateral cu asociaţia UMFI în vederea scrierii şi implementării unui proiect privind practicarea sportului ca metodă de implicare a oamenilor din comunitatea locală. Acesta a fost un prim pas în dezvoltării cooperării, împărtășirea rezultatelor comune, creşterea cunoaşterii şi înţelegerii reciproce între organizațiile din Islanda, ca stat donator şi România, realizându-se astfel funcţia primordială a Granturilor SEE şi Norvegiene. Nu în ultimul rând proiectul contribuie la promovarea şi înțelegerea suportului oferit prin Mecanismul Financiar SEE, prin transpunerea în practică a unor idei inovatoare, care urmează să schimbe mentalități şi să încurajeze viața activă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!