Drumuri Bihor, în asociere cu CMC Monumental, Ritmoteh şi Adenandra este titulara singurei oferte în cadrul licitaţiei lansate de Primărie, pentru reamenajarea Pieţei Unirii. Oferta acestora depăşeşte estimarea anunţată de Primărie cu 8%. Selina s-ar angaja să facă lucrarea pentru 20,5 milioane de lei, faţă de 19 milioane, cât apreciază Primăria că ar face. Doar cu jumătate de gură şi doar în anonimat recunosc edilii că lucrarea e subevaluată. Spre comparaţie, e ca şi cum, dispui de bani pentru o Dacie, dar ai vrea să-ţi cumperi un Mercedes SLK. Riscul să te alegi cu un Mercedes, dar Cobra, e considerabil.
Caietul de sarcini
Pentru a limita acest risc, spun edilii, caietul de sarcini prevede cerinţe care limitează acesul neprofesioniştilor. „Una e să înşiri piatră liniar şi alta e să faci modele pe o suprafaţă aşa de mare, din piatră dispusă în arc. Am cerut ca experienţă o suprafaţă de 20.000 de mp amenajată cu piatră în arc, pentru că în Piaţa Unirii avem 24.000 de mp. Am cerut să dispună de maşini speciale, să aibă minim 12 meşteri specializaţi în montarea pietrei de acest tip. Am cerut să aibă o maşinărie specială care le permite să modeleze piatra de la fântâni în dimensiunile care sunt acolo, cu adâncimea de lucru de 60 sau 80 de cm, pentru că fragmentele respective au dimensiunea asta. Am cerut să aibă cel puţin un restaurator, pentru ansamblul Duiliu Marcu. Ce mai mult de atât am putea face?”, ne-a declarat viceprimarul Mircea Mălan, coordonator al Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională – cea care a atras finanţarea europeană.
În evaluare
Viceprimarul Mălan, preşedinte le comisiei de licitaţie, zice că, deşi unică, nu e sigur că oferta celor din trustul Selina va fi acceptată. „Să vedem dacă îndeplinesc condiţiile. Miercuri la ora 9.00 avem şedinţa de evaluare şi vom vedea dacă oferta îndeplineşte condiţiile de eligibilitate”, ne-a declarat vicele.
Ca experienţă oarecum similară în Oradea, trustul Selina poate prezenta Corso-ul, la care a lucrat în parteneriat cu Construcţii Bihor. Un proiect ambiţios pe hârtie, pavajul pietonalului a devenit un eşec răsunător într-un răgaz nepermis de scurt de la execuţie. Desigur, aşa cum au mai spus reprezentanţii firmei, vina pentru acest eşec aparţine proiectantului şi Primăriei, care a comandat piatră de proastă calitate.
Reamenajare
Proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii, în varianta sa cea mai recentă, prevede amenajarea unui vast pietonal prin anularea axei rutiere directe între Podul Ferdinand şi strada Avram Iancu, accesul auto fiind posibil prin faţa Palatului Episcopiei Greco-Catolice.
Astfel remodelat, perimetrul oferă 10.000 de mp în plus de suprafaţă pietonală. Proiectul mai prevede amenajarea a patru fântâni şi mutarea staţiilor de tramvai faţa în faţă, în vecinătatea bisericii romano-catolice.
Proiectul mai cuprinde şi intervenţii la sistemul de iluminat public, în sensul monării a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat cu LEDuri.
Proiectul mai prevede montarea a 39 de bănci, a 22 coşuri de gunoi şi a două rastele pentru biciclete. Spaţiile verzi urmează să fie redefinite. Proiectul conţine şi realizarea canalizaţiei tehnice pentru cablurile care, acum, atârnă pe faţadele imobilelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!