Comisarii CJPC Bihor au desfăşurat de curând o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor.
Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de distribuţie, comercializare, importatori şi, după caz, la producători. Astfel, au fost verificaţi 51 de operatori economici, la nu mai puţin de 46 dintre acestia fiind constatate abateri.
Abateri
Principalele abateri constatate au fost legate de comercializarea produselor lactate achizitionate din Ungaria fără a avea traducerea elementelor de identificare şi caracterizare. Abateri privind etichetarea produselor, utilizarea pentru cântărirea produselor vrac a mijloacelor de măsurare având verificarea metrologica expirată, neafişarea într-o formă vizibilă, lizibilă, şi fără echivoc a preţului de vânzare a produsului precum şi a preţului raportat la unitatea de măsură, a fost de asemenea nereguli des întâlnite de protectorii consumatorilor.
În urma acţiunii tematice de control au fost verificate 22.307 kg produse lactate, 5.091 kg prezentând deficienţe.
Organele de control au întocmit 46 procese verbale de constatare a contravenţiei. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 177.000 lei. De asemenea, 5.101 kg produse, în valoare de 20.372 lei, au fost oprite temporar de la comercializare.
„Sfătui consumatorii bihoreni, ca la achiziţionarea produselor alimentare să respecte câteva reguli, cu atât mai mult cu cât se apropie perioada de vară. Aceştia trebuie să analizeze aspectul produsului şi al ambalajului, precum şi etanşeitatea, integritatea acestuia, să refuze produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificari ale aspectului, culorii, mirosului, ambalaje neetanşe sau care prezintă semne ale începerii procesului de fermentare”, a precizat comisarul şef adjunct al CJPC Bihor, Giani Bura.
Consumatorii sunt de asemenea sfătuiţi să refuze produsele pentru care au îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, să nu cumpere produse alimentare de la persoane şi din locuri neautorizate, iar la cumpărarea produselor să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doresc să reclame calitatea ori siguranţa unui produs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!