Holcim a ţinut să-şi prezinte staţia de recuperare a energiei termice de la fabrica din Ţeţchea în faţa ministrului Mediului, Rovana Plumb. Este vorba despre o investiţie de 15 milioane de euro, prin care este captată căldura emanată de cuptoarele fabricii şi transformată în energie electrică. Tehnologia este 100% nepoluantă, susţine Holcim România şi produce 15% din totalul energiei electrice de care are nevoie platforma industrială de lângă Aleşd. Denumită WHR, instalaţia este unică în Europa, susţine agentul economic, prin faptul că nu foloseşte niciun combustibil fosil, sursa energiei fiind apa utilizată în producţia cimentului.
Problemele companiei
Vizita ministrului a reliferat însă şi nemulţumirile companiei. Directorul Holcim România, Daniel Bach, i-a cerut ministrului sprijin pentru ca Holcim să nu plătească certificate verzi pentru energia produsă la staţia WHR, deoarece aceasta nu poluează! „Ne simţim cumva pedepsiţi”, i-a transmis Bach Rovanei Plumb. Elveţianul i-a sugerat acesteia emiterea de către autorităţi a aşa-numitelor certificate albe, pentru a încuraja investiţii de acest gen. Deşi a transmis că problema ţine mai mult de ministrul Energiei, Plumb s-a arătat deschisă la propunerea directorului Holcim România.
Rovana Plumb a vizitat facilitate de producere ecologică a energiei electrice şi a afirmat că Holcim România reprezintă un model demn de urmat în ceea ce priveşte conformarea la normele de mediu. În prezentarea activităţii acestei companiei, directorul Bach nu a ratat prilejul de a arăta dificultăţile pe care compania trebuie să le traverseze din cauza crizei construcţiilor. Acesta a prezentat şi un grafic din care reieşea faptul că cuantumul taxelor plătite către stat şi a celorlalte costuri investiţionale şi salariale îl depăşeşte pe cel a profitului înregistrat de companie în România.
După vizita ministrului, directorului fabricii, canadianul Kevin Hughes a avut amabilitatea de a prezenta pentru JB procesul tehnologic al producerii cimentului, în fabrica de lângă Aleşd. Hughes a subliniat că platforma industrială este doar puţin poluantă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!