Centrul transfrontalier pentru încurajarea și dezvoltarea afacerilor a fost inaugurat vineri la Ţeţchea.
Este primul incubator de afaceri din România bazat pe producţie, susţine Laurenţiu Droj, de la UrbanGis Consulting, consultantul proiectului. Investiţia de 600.000 euro, din care Primăria Ţeţchea a contribuit cu 18.000 euro, a fost realizată în cadrul proiectului Rural Bussines-Creşterea Competitivităţii economice în zonele rurale din Euroregiunea Hajdu Bihar- Bihor. Proiectul este realizat în oglindă cu partenerii din Kismarja Ungaria, unde a avut loc reabilitarea si refuncționalizarea unei clădiri în incubatorul de afaceri Bocskai Business Centre. Valoarea întregului proiect finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 a fost de aproximativ 1,1 milioane euro.Incubatorul pentru afaceri în domeniul producției din Ţeţchea are o suprafața de aproximativ 1000 mp.Aici funcţionează deja o firmă de producţie în domeniul textilelor, investiţie a unui cetăţean italian. În clădire mai sunt disponibile încă 7 spaţii de birouri, dotate cu tot ceea ce este necesar pentru a-şi primii viitorii întreprinzători. “Proiectul Rural Business are o importantă componentă inovativă deoarece:este un proiect pilot de dezvoltare economica transfrontalieră în domeniul rural promovând integrarea de activități de servicii, producție și agricultură, facilitează atingerea unui grad înalt de cooperare a întreprinzătorilor din diferitele ramuri ale economiei, duce la crearea de noi locuri de muncă”, explica managerul de proiect Fazakas Sandor Ferencz. La rândul lui, primarul de Ţeţchea Bujor Chirilă spunea că, firma care lucrează în incubator s-a angajat ca într-un an să aibă 70-80 de locuri de muncă, din care 2/3 dintre să fie ocupate de angajaţi din comună. Investiţia a fost realizată în proximitatea Holcim, iar zona a atras deja şi alţi potenţiali investitori, astfel încât primarul de Ţeţchea e gata să parieze că în maxim 5 ani locurile de muncă nu vor mai fi o problemă în comună. Despre importanţa unor astfel de proiecte în oglindă a vorbit subprefectul Iulius Delorean care în trecut, în cadrul Zonei Metropolitane unde şi-a desfăşurat activitatea, a contribuit substanţial la realizarea unor proiecte transfrontaliere susţinând în mod direct localităţi din România şi Ungaria să-şi găsească parteneri peste graniţă. „Programul HURO 2007-2013 s-a încheiat, a fost o etapă foarte bună. Este de bun augur că începe Programul ROHU care sperăm să aibă tot atâtea fonduri, dacă nu mai multe”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Despre proiect a vorbit şi Farkas Istvan Attila primarul din Kismarja, europarlamentarul Emilian Pavel care şi-a exprimat viziunea despre astfel de colaborări din perspectiva faptului că în Parlamentul European activează în comisia de forţă de muncă şi afaceri sociale.
Cu prilejul conferinţei de închidere, producători locali din Ţeţchea şi Kismarja, au amenajat standuri unde şi-au expus spre degustare produse tradiţionale:pâine cu untură şi cu ceapă, slănină, şuncă, cârnaţi, diverse sortimente de brânzeturi, miere şi iaurturi. Totodată au fost expuse produse handmade, produse vestimentare şi coşuri de nuiele. În cadrul proiectului a fost elaborată strategia de marketing transfrontalier pentru promovarea celor două comunități: Kismarja și Țețchea, şi a fost organizat un program de pregătire profesională continuă pentru adulți. Beneficiarii şi-au propus ca acest proiect să genereze introducerea a 7 noi servicii destinate IMM-urilor locale, minim 15 noi afaceri inițiate în euroregiune, minim 30 de persoane angajate în afacerile nou create.
Citiți principiile noastre de moderare aici!