Directorul Poliției Locale, Cristian Beltechi și reprezentanții Gărzii de Mediu Bihor și Eco Bihor pornesc o campanie de combatere a depozitării ilegale a deșeurilor în Oradea. Prin oraș vor circula patrule mixte pentru a combate acest fenomen.
„Săptămâna trecută am semnat un protocol important cu Garda de Mediu Bihor, acesta fiind printre primele semnate la nivel național, protocol care are ca obiectiv sancționarea faptelor antisociale pe linia de protecție a mediului la nivelul municipiului Oradea. Astfel, conform legii vom putea confisca mașinile care transportă ilegal moloz, fie că îl depozitează pe domeniul public sau pe domeniul privat. Vom face echipe mixte cu colegii de la Garda de Mediu și vom urmări în trafic astfel de mașini. Trebuie să vă spun că, doar în jumătate de an, am aplicat 271 de amenzi în valoare de 250.000 lei pentru depozitări ilegale de moloz provenit din construcții. Totodată, s-au aplicat 934 de contravenții. Am avut persoane care și-au reabilitat apartamentul din Ioșia și au dus molozul rezultat în Cartierul Nufărul, unde l-au depozitat în fața altui imobil. Astfel de fapte trebuie să înceteze. S-a muncit prea mult pentru schimbarea feței orașului, pentru a mai permite astfel de comportamente”, a declarat Cristian Beltechi în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri.
Amenzi mari
Legea 211/5011 privind gestionarea deşeurilor şi HG 1061/2008 le permite comisarilor de mediu să confiște autovehiculul cu care se efectuează transportul. Conform Comisarului Gărzii de Mediu, Monica Crișan, până acum, în județul Bihor, nu a fost confiscat nici un autovehicul, însă s-au acordat amenzi.
Amenzile pentru astfel de fapte care aduc atingere protecției mediului încep de la 1000 de lei. „Amenzile pleacă în cazul persoanelor fizice de la 1000 de lei și pot ajunge în cazul persoanelor juridice până la 40.000 de lei”, a declarat Monica Crișan.
Reprezentantul Eco Bihor, Zoltan Pasztai, a explicat că este mult mai ieftin pentru un cetățean care vrea să scape de molozul rezultat din construcții să contacteze Eco Bihor. ”Ca să depozitezi 100 kg de moloz la Eco Bihor te costă 1,3 euro, pe când amenda te costă și 3000 lei. E mai ieftin să depozitezi legal, decât să plătești amendă. În plus, molozul se reciclează și se folosește tot în construcții, la terasamente pentru piste de biciclete sau alte tipuri de lucrări”.
Ce facem cu molozul?
Molozul rezultat din construcţii sau demolări poate fi depozitat direct la sediul Eco Bihor de pe strada Matei Corvin nr. 327, sau prin intermediul RER, care pune la dispoziţia solicitanţilor, contra cost, containere de diferite dimensiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!