Aproximativ 1,5 milioane de lei ar trebui să plătească Primăria înapoi ministerelor care gestionează fonduri europene, cu titlul de „corecţii financiare” la proiectele aflate acum în derulare. Reprezentanţii Primăriei nu recunosc justeţea imputărilor financiare sau motivele acestora aşa că le vor contesta în justiţie, anunţă Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI).
Opt proiecte
„Corecţiile financiare au devenit o modă. Cele mai multe sunt cauzate de interpretarea diferită a legislaţiei pentru achiziţii. Corecţiile variază, în ceea ce ne priveşte, între 5% şi 25 %. Le-am contestat şi ne vom duce în instanţă cu ele”, spune directorul.
Opt dintre proiectele aflate acum în implementare au primit astfel de corecţii. Între acestea figurează fostul cămin de nefamilişti de pe Atelierelor, amenajat ca şi centrul de cazare temporară – corecţie de 5% din valoarea pentru proiectare, parcul industrial – 5% din valoarea de execuţie a lucrării, Pasajul Vulturul Negru – 10% din contractul de proiectare, Creşa 1 din Piaţa 1 Decembrie – 10% din contractul de proiectare, Centrul pentru Scleroza Multiplă – 5% din contractul de execuţie sau Liceul Lorantffi Zsuzsanna – 25% lucrări suplimentare.
Valorile însumate nu sunt mari, dar se adună. Banii astfel scăzuţi din proiecte ar trebui puşi de la bugetul local pentru continuarea lucrărilor. In extremis, e posibil ca funcţionarii DMPFI să achite din buzunar diferenţele, în cazul unui control al Curţii de Conturi care să constate că din vina lor au fost pierdute sumele.
Acoperă furturile din Sud?
Mai tranşant în abordarea modei corecţiilor financiare, Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din DMPFI, crede că Oradea ca şi alte oraşe beneficiare de fonduri europene plătesc pentru risipa altora. „Vine Comisia Europeană şi constată că banii alocaţi s-au abătut de la destinaţia stabilită şi spune (celor din ministere n.r.) aţi făcut nişte greşeli, „tăiaţi-vă şi voi un deget”. Cei de la implementare zic ne tăiem, desigur, nu un deget ci chiar un picior. Dar nu de la noi, ci de la beneficiar, adică primăriile care au depus cereri de finanţare şi derulează proiecte”, descrie Sim mecanismul amputării financiare a proiectelor. „Banii care s-au furat în Sud, în Sud-Est se recuperează acum de la noi, prin aceste corecţii financiare”, crede şeful serviciului din Primăria Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!