Oradea. În iunie, comunele Ceica, Drăgeşti şi Hidişelul de Sus au rămas patru zile fără apă, până când primăriile şi-au ameliorat problema restanţelor faţă de Compania de Apă Oradea (CAO).
Prin comparaţia, directorul CAO consideră că a manifestat mai multă indulgenţă faţă de Primăria Biharia.
„N-au plătit nici măcar un ban din luna octombrie 2010. Deci niciun semn de bunăvoinţă. Aceasta deşi în ianuarie 2011 ne-au cerut stornarea facturilor emise pe perioada octombrie – decembrie 2010 către consumatorii individuali şi emiterea unei facturi totale către Primăria Biharia. Totodată, ne-au solicitat să emitem şi în 2011 facturi către Primăria Biharia urmând ca dânşii să se ocupe de adunarea banilor de la oameni”, s-a referit Ovidiu Gavra la o adresă semnată pe 10 ianuarie de primarul Nagy Gizela.
Marti, Ovidiu Gavra a mai amintit că a mai existat luna trecută o tentativă de sistare a apei în Biharia.
Lacăte penale
„Am anunţat sistarea dar Primăria Biharia nu a venit cu niciun răspuns concret. Am şi iniţiat procedura de sistare, fiindcă aşa e legea nu fiindcă am vrut noi. Am dorit şi să-i conştientizăm că aşa e corect: cine consumă plăteşte. În schimb, au apărut reacţii adverse, şi chiar lacăte pe staţia de pompare din Biharia. O astfel de abordare are conotaţii penale. Cum ar fi dacă un orădean ar închide Uzina de Apă pentru o nemulţumire personală? Nu am continuat sistarea. Dar chiar ne dorim să-şi clarifice situaţia într-un fel sau altul, fiindcă şi noi răspundem în faţa legii”, a mai spus Gavra.
Concret, directorul CAO s-a referit la recentul control efectuat de ANRSC.
Solicitare ignorată
„Legal, CAO este încă operatorul de apă pentru Biharia. Primăria Biharia nu nouă trebuie să ne comunice ruperea contractului, ci către asociaţia cu care l-a semnat, ADI Aparegio. Noi aşteptăm rezoluţia Adi Aparegio, dar până atunci am fost somaţi de ANRSC să încheiem contracte individuale în Biharia până pe 15 august. Pentru a răspunde acestei cerinţe imperative a ANRSC, am fost la primarul şi viceprimarul Bihariei cerându-le sprijin pentru intrarea în legalitate. Mai exact, le-a cerut un spaţiu pentru întocmirea contractelor şi ajutor pentru informarea locală. Nu am primit niciun răspuns la minuta întocmită în acest sens”, a relatat Ovidiu Gavra.
Ca urmare, conducerea CAO a organizat echipe de citire şi întocmire de contracte, cu personal cunoscător al limbii maghiare.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!