Un eveniment pe care organizatorii ezitau să-l mai organizeze în această toamnă la Oradea, s-a bucurat de o prezenţă peste aşteptări a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în special tineri. „Iniţial, nu intenţionam să organizăm acest târg la Oradea în această toamnă. Am făcut-o la solicitarea companiilor”, a precizat Louisa Olar, Project Manager Târgul de Cariere. Evenimentul, organizat sâmbătă, 31 octombrie 2015, la Lotus Center din Oradea s-a bucurat de un real succes.
Prezenţă bună
La finalul zilei, organizatorii au consemnat prezenţa a peste 1.500 de persoane interesate de joburi, internshipuri și stagii de practică. În total, cele aproximativ 25 de companii și organizații au avut disponibile 600 de oportunități de carieră în Oradea sau în alte orașe.
„Am avut un flux continuu de participanți, iar candidații au fost în mare parte bine pregătiți. Aveau la ei CV-uri și știau ce post își doresc. Avem companii care au primit peste o sută de CV-uri relevante, iar în zilele următoare va începe selecția și intervievarea lor. Cei care nu au reușit să ajungă la târg pot să trimită CV-urile și online pe platforma noastră, http://www.targuldecariere.ro/oradea/, iar CV-urile vor ajunge direct la angajator”, a declarat Louisa Olar.
„În cadrul Târgului de Cariere am avut ocazia să interacționăm cu peste 150 de persoane. Ne bucurăm că am avut multe persoane bine pregătite la târg, cele mai multe cu studii superioare. Ne-am îmbunătățit baza de date de peste o sută de CV-uri relevante, de la candidați cu un nivel de pregătire foarte bun. Am observat un interes crescut atât pentru posturi precum cele de economist, contabil, jurist, cât și pentru programele de internship și voluntariat, lucru destul de nou pentru Oradea”, spune Luminița Popa, director general la compania de recrutare Active Job Consulting.
Ce vor angajatorii?
Reprezentanții companiilor participante afirmă că au observat o orientare preponderent tehnică a candidaților, care erau interesați de posturi în domeniul producției, dar și de joburi în domeniile juridic, economic, retail și vânzări. Se constată interes și în privința voluntariatului și a stagiilor de practică.
Din discuţiile avute cu reprezentanţii companiilor prezente la eveniment rezultă faptul că există forţă de muncă în judeţul Bihor, dar nu neapărat în meseriile solicitate în prezent. Bunăoară, cei prezenţi au observat că este o foame acută de ingineri de diferite specializări. „A crescut mult cererea de ingineri, ceea poate e un lucru bun şi sper să dinamizeze orientarea profesională a tinerilor către domeniul acesta. Există un anumit număr de studenţi în topul mediilor, care vor deveni ingineri şi care îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă”, a precizat Mihai Binşelean, administratorul unei firme orădene.
Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor cred că ar trebui să existe mai multă dechidere din partea candidaţilor atunci când vine vorba de acceptarea unui loc de muncă. „Nu sunt suficienţi candidaţi calificaţi pentru meseriile existente. Ne-am mulţumi şi cu mai mult entuziasm şi cu dorinţă de învăţare din partea lor. Să nu aibă fumuri, să fie deschişi la învăţat, să le placă să o ia de jos. Pe vremuri o luai de jos. La noi un angajat a ajuns stivuitorist, apoi şeful magaziei, iar acum este promovat la birouri, responsabil logistică. Şi nu se va opri aici”, a declarat Monica Vasilescu, manager resurse umane.
„Ne-am dat seama că angajatorii sunt mai deschişi decât angajaţii. Impresia mea este că persoanele în căutarea unui loc de muncă nu sunt realiste. E adevărat că salariile nu sunt destul de mari, la un nivel de început, dar dacă avansezi într-o firmă, dacă începi să ai vechime, şi salariile cresc. Există foarte multe job-uri unde salariile sunt decente în Oradea”, este de părere Luminiţa Popa. Una peste alta, Târgul de Cariere de la Oradea a fost un eveniment de succes.
Citiți principiile noastre de moderare aici!