Sărbătoarea, celebrată în fiecare an pe 6 ianuarie, mai poartă numele de ,,Arătarea Domnului“, „Descoperirea Cuvântului Întrupat“, „Epifania“ sau „Teofania“, deoarece rememorează momentul când Mântuitorul Isus Cristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, ocazie cu care s-a arătat lumii Sfânta Treime. Tot atunci, Isus s-a descoperit oamenilor ca Mesia cel mult așteptat. Isus s-a botezat la vârsta de 30 de ani, considerată de evrei vârsta maturității.
După Sfânta Liturghie, preoții și călugării bihoreni au sfințit apa sau Agheasma Mare, cum o mai numesc ei, pe care au împărțit-o apoi credincioșilor.
Luni, 7 ianuarie, credincioșii serbează ziua Sfântului Ioan. Sărbătoarea marchează sfârșitul ciclului de sărbători închinate Nașterii Mântuitorului Isus Cristos.
„Apa de la Bobotează are o putere deosebită. Ea a fost sfințită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh. Apa Sfințită la Bobotează nu se strică niciodată. Mai mult decât atât, ea poate să vindece acolo unde medicamentele, injecțiile nu fac față”, este de părere părintele Gheorghe Nemeș, parohul Bisericii Albastre din Rogerius.
Citiți principiile noastre de moderare aici!