La ediția din 2015 a Memorialului „Ludovic Schwartz” au participat elevii claselor a X-a, a XI-a, a XII-a şi studenţidin țară, dar și din străinătate. Astfel, au fost concurenți din România,Ungaria, RepublicaMoldova și Albania. Din acest an Memorialul „Schw2015” a fost inclus și în calendarul evenimentelor de sărbătorire a ştiinţei al Academiei de Ştiinţe a Ungariei.
Cele mai multe premii le-au luat elevii din Republica Moldova
Concursul de rezolvări de probleme (premii în bani), diferă de alte concursuri prin modul de redactare a textelor problemelor ce reflectă gândirea unui fizician experimentator, dar au fost probleme care datorităneatenţieigenereazăsoluţiitipicgreşite,întotaloptprobleme.Premiul I a fost de 100 de lei, premiul II – 50 de lei, premiul III – 30 de lei, iar mențiunea în valoare de 100 de lei a fost oferită de dr. Máté Károly din Elveţia pentru lucrarea cea mai bună din categoria respectivă, dacă aceasta a depăşit 50 de puncte din cele 100 de puncte posibile. Au fost acordate premii la concursurile de fizică și chimie pentru clasa a X-a lui Sabina Tontici (Chișinău) – premiul I și mențiune, două premii II lui Solovei Chiril (ucrainean – student la Chişinău) și Sergiu Berghe (Oradea, Liceul Baptist „Emanuel”), premiul III nu s-a acordat, iar mențiuni au primit: Agócs Henrietta-Viktória (Marghita) și Szakács Zoltán (Târgu Mureş). La clasa a XI-a s-au acordat premii lui Codrin-Paul Oneci (Timişoara – P1 și mențiune), Divin Péter (Liceul „Ady Endre” Oradea – P2), Bekes Nándor (Budapesta Városmajori Gimnázium – P3 și mențiune), Maxim Tobultoc (Chişinău – P3) și mențiune Vészi Blanka (Târgu Mureş). Premiul I și premiul III la calsa a XII-a nu a revenit nimănui, premiul II – Lazsádi Áron (Târgu Mureş), iar mențiuni au primit Dragoș Chirtoacă (Chişinău), Vlad Braghiş (Chişinău) și Mihailov Serghei (Chişinău).
Două premii I la „TRIODA”
În cadrul Concursului de prelucrare a datelor experimentale (Trioda), organizatorii au încercat să pătrundă profund în structura materiei, pentru ca elevii să transmită mai departe posibilitatea realizării experimentelor prin metode simple. Lucrările au relevat atât lipsa experimentelor din programa școlară cât și a practicii de prelucrare a datelor. Cele două lucrări ale câștigătorilor au dat rezultate de același nivel, prin urmare au luat premiul întâi, precizia mai mare a uneia dintre ele făcând diferența. Astfel, premiul I a revenit lui Codrin Paul Oneci (Timișoara) și lui Divin Péter (Oradea, Liceul Ady Endre).
Diplome tipărite pe loc
Pe lângă concurs au avut loc și sesiuni de conferințe. Unele din ele au fost sub formă de experimente, prezentate de profesori universitari. Ca și premieră la Memorialul „Schw2015”, în momentul derulăriifestivitățiidepremiere,lucrărileerau dejacorectateşipunctate, însă nu erau desfăcute. Astfel, nu s-a cunoscut numele sau ţara de provenienţă a celor care urma să fie premiați. Lucrările s-au desfăcut înfaţapublicului,iarpebazacoduluideparticipareînscrisînlucrarecalculatorul a proiectat numele,şcoalaşiprofesorulpremiatului.Pânăce câștigătorul ajungea lamasajuriului,douăimprimante tipăreau diploma şi procesul verbal de primire apremiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!