După o perioadă îndelungată caracterizată de neagresiune între Instituția Prefectului și Primăria Oradea, se schimbă paradigma între cele două instituții de putere. De ani buni, prefectul de Bihor evitase să atace în contencios orice Hotărâre de plen a administrației Bolojan. Politica duhului blândeții fusese dusă de către fostul prefect Claudiu Pop. Acesta fusese înlocuit, în mai 2017, de Guvernul PSD, ca urmare a insistențelor liderului PSD Bihor, Ioan Mang. După ce familiile lor se nășiră, Mang a ajuns la cuțite cu Pop, pe care îl acuza că a devenit (prea) prieten cu administrația liberală condusă de Ilie Bolojan. În 2017, Mang reușea, într-un final, să-și impună omul la șefia Prefecturii Bihor, pe fostul șef de la ANAF, Ioan Mihaiu.
Încet-încet, urmările se văd. Chiar dacă și-a început foarte timid mandatul, fără „directe” sau „indirecte” către Primăria condusă de PNL, iată că prefectul Mihaiu tocmai a atacat în instanță Regulamentul conceput de Primărie pentru administratorii asociațiilor de proprietari și votat cu mâna PNL, anul trecut. Nu doar că îl atacă în instanță dar, implicit, suspendă din oficiu Hotărârea de Consiliu Local nr. 834/2017, până la o sentință definitivă.
Acuză politizarea asociațiilor!
În mod curios, nu Instituția Prefectului este cea care face publică acțiunea în contencios, ci Coaliția Rogerius – un vajnic critic al administrației locale. De altfel, Coaliția este cea care a sesizat Prefectura în această speță, considerând că anumite prevederi din HCL-ul ce aprobă Regulamentul sunt ilegale. Coaliția consideră că anumite prevederi din Regulament conduc spre politizarea activității asociațiilor de proprietari!
„Suntem doar parțial mulțumiți cu această soluție, organizația noastră accentuând în următoarele zile cooperararea cu deputații care până la această dată și-au arătat disponibilitatea de a conlucra pe această problematică. Dorim să reamintim și pe această cale că gruparea noastră va sesiza în continuare neregulile de ordin administrativ, mai ales dacă acestea vor dori politizarea activității asociațiilor de proprietari. Această acțiune în contencios administrativ vine să confirme demersurile noastre de până acum”, transmite Coaliția Rogerius.
Coaliția anti-Primărie
Acest grup civic informal – Coaliția Rogerius – fusese inițiat și organizat de către Adrian Simon, actualul consilier al președintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor (UDMR). Așadar, părintele spiritual al Coaliției este acum un om de bază în tabăra politică opozantă liberalilor, ce conduce Consiliul Județean în triumvirat.
În prezent, Coaliția este condusă executiv de Horvath Ioan, președintele Asociației de Proprietari Șelimbărului nr. 1, din Rogerius. În toți anii săi de activitate, Coaliția Rogerius s-a remarcat prin spiritul mereu critic la adresa Primăriei Oradea. Prin contrast cu cele susținute de Coaliție, unii liberali pun activismul din cartierul Rogerius tocmai pe seama intereselor politice ale adversarilor PNL…
În esență, prefectul Mihaiu a atacat acele prevederi din Regulament care dau putere Primăriei Oradea în relația cu asociațiile de proprietari, în sensul în care administratorii de asociații trebuie să fie validați de către o comisie constituită la nivelul Primăriei, o dată la doi ani.
Articolele atacate de prefect
Iată articolele atacate și suspendate de prefect, prin acțiunea de contencios administrativ, din „Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de atestare a persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcției de administrator de imobile și autorizarea persoanelor juridice specializate pentru activitatea de administrare a imobilelor la asociațiile de proprietari”:
Art. 3 alin. 2. Atestatul de administrator de imobil se eliberează pentru o perioadă nedeterminată şi este valabil la nivelul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Oradea, în condiţiile vizării sale la cel puțin doi ani.
Art. 30. Atestatul de administrator de imobil este valabil în condiţiile vizării sale la
cel puțin doi ani, de către Comisia de atestare/autorizare numită prin dispoziţia
Primarului Municipiului Oradea, situație în care administratorul de imobile va depune la
sediul Primăriei Municipiului Oradea – Serviciul Relaţii cu Publicul (Sala Ghișeelor),
următoarele documente :
a. curriculum vitae;
b. copii de pe actele de stare civilă;
c. copii de pe diploma de bacalaureat sau diploma de licență, după caz ;
d. certificat de cazier judiciar;
e. carte de identitate/buletin de identitate – xerocopie;
f. dovada achitării sumei de 50 lei, reprezentând recuperarea cheltuielilor privind organizarea şi desfăşurarea examenului de evaluare (toner, hârtie xerox, pixuri, coperţi etc.) și care se va numi taxă evaluare administrator;
g. adeverinţă de la medicul de familie, care să ateste starea de sănătate corespunzătoare îndeplinirii unei astfel de activităţi.
La depunerea dosarului, candidații vor prezenta şi originalele actelor care sunt anexate la dosar în copie, în scopul confruntării şi certificării lor pentru conformitate cu originalul.
Art. 35. Atestatul de administrator de imobile se suspendă în următoarele cazuri:
b) dacă administratorul atestat nu se prezintă la evaluare la cel puțin doi ani, stabilită potrivit prezentului Regulament. Suspendarea este valabilă până la promovarea testului de evaluare a capacităţii profesionale de administrare de imobile.
c) dacă în urma evaluării capacităţii profesionale, administratorul atestat nu a promovat testul. În acest caz, suspendarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult 6 luni, perioadă în care cel suspendat poate solicita o nouă evaluare. Dacă administratorul nu promovează acest test, atestatul se retrage.
Art. 36. Atestatul de administrator de imobile se retrage în următoarele cazuri:
e) când administratorul nu a promovat examenul de evaluare periodică în doua sesiuni succesive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!