La Biblioteca Universităţii din Oradea se proiectează, zilele acestea, filme realizate în ţări latino-americane, în cadrul unui proiect tutelat de Ambasada Argentinei la Bucureşti.
La deschidere, rectorul Constantin Bungău i-a oferit o medalie de onoare ambasadorului Claudio Perez Paladino, care a vorbit despre „Relaţiile bilaterale dintre Argentina şi România”.
Ambasadorul l-a citat pe diplomatul Nicolae Titulescu (care şi-a încheiat cariera diplomatică la Buenos Aires) şi a amintit de originea Analiei Selis, de afacerile lui Ion Ţiriac în Argentina dar şi despre fermierii din Basarabia care au emigrat în 1905 în „Ţara de foc”, unde i-au învăţat pe localnici agricultură.
De altfel, Excelenţa Sa a subliniat că Argentina şi România sunt printre puţinele ţări din lume care au pământ foarte fertil. „România a fost un mare producător de grâne şi poate redeveni. Investitorii străini care aduc fabrici şi linii de producţie industrială şi le pot duce în altă parte oricând doresc. Dar pământul nu se poate muta. În Argentina avem deja industrie autohtonă de utilaje agricole din cauza căreia compania John Deere şi-a închis producţia la noi în ţară”, a spus Claudio Perez Paladino.
De altfel, tot luni, ambasadorul a convenit cu preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa să se organizeze, la primăvară, un simpozion cu specialişti argentinieni la Oradea.
Petrol naţionalizat
Subliniind că Argentina a fost şi rămâne o ţară deschisă emigranţilor, având mari comunităţi de englezi, italieni, spanioli şi evrei, ambasadorul Paladino a explicat de ce unele companii internaţionale nu sunt bine văzute la Buenos Aires.
„Mulţi investitori străini vor doar profituri fără să dovedească responsabilitate socială. Argentina a privatizat mult, uneori nu foarte inspirat. Astfel că guvernul a trebuit să facă noi investiţii în sectoare de interes public”, a mai spus diplomatul. Cu titlu de exemplu, Claudio Perez Paladino a relatat că City Bank Argentina s-a opus deciziei firmei „mamă” City Bank în cursul colapsului financiar căruia Argentina i-a făcut faţă în urmă cu câţiva ani.
O altă decizie curajoasă a fost luată de preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, în aprilie 2012, când a naţionalizat compania YPF, cel mai mare producător de petrol din ţară, deţinut până atunci de grupul spaniol Repsol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!