„După o viaţă întreagă de muncă, griji şi oboseală, orice om are dreptul să se bucure de pace, odihnă, atenţie din partea celor din jur, de respect şi devotament”. Acestea sunt considerentele pentru care primarul de Borş, Batori Geza, a considerat că un cămin pentru persoane vârstnice trebuie să facă parte dintr-un proiect integrat pe care l-a realizat în comună. Astfel a apărut, la Santăul Mare, într-o oază de verdeaţă Căminul Pro Borş, care pare a fi locul ideal în care să te relaxezi şi să te bucuri de fiecare clipă. „Ne dorim ca acest aşezământ să fie cunoscut pentru condiţiile superioare oferite tuturor rezidenţilor, pentru aclitatea ireproşabilă a serviciilor incluse, dar şi pentru atenţia sporită pe care o acordă personalităţii şi nevoilor fiecărui individ. Oferim un ambient cald, plăcut, personal şi delicat, profesionalism şi nu în ultimul rând prietenie locatarilor noştri”.
Din California la Santău
Pentru a se simţi ca acasă, locatarii din Căminul Pro Borş pot să-şi personalizeze camerele cu obiecte şi cu fotografii de acasă. Într-una din camere am cunoscut-o pe tanti Ida. Are 68 de ani şi este din comuna Borş. S-a născut în Harghita, dar acum, acasă este aici, în camera din Căminul Pro Borş. Deasupra patului şi pe noptieră atrag atenţia două tablouri, unul alb-negru, unul color. Un copil şi un adolescent îi urmăresc doamnei Ida fiecare pas pe care îl face prin cameră. Ambele tablouri îl înfăţişează pe fiul ei care acum locuieşte în California. „E băiatul meu, a terminat facultatea de Electromecanică. S-a stabilit în America. Am fost şi eu acolo, la el. Am stat 11 luni. Dar în America aşa sunt legile că nu ai voie să laşi o persoană în vârstă nesupravegheată în casă. Ca să pot rămâne în America, trebuia să am o pensie mare şi să am casă. M-am întors în ţară şi am decis că pentru cineva singur ca mine, e mai bine aici la Cămin. Oamenii sunt drăguţi, mâncarea e foarte bună. Pentru toate astea plătesc 1.000 de lei pe lună. Mi-am adus cu mine şi bicicleta. Când vreau să mă plimb, urc pe bicicletă, merg şi acasă, mă întâlnesc cu vecinii”, ne povesteşte tanti Iza. A fost cea de-a doua locatară a Căminului Pro Borş. A venit chiar înainte de Crăciun, de fapt pe 7 decembrie. „Mă simt bine, băiatul meu mă sună săptămânal! Soţul meu a murit în urmă cu mult timp. Ceea ce regret e că nu avem o poză de familie!”, spune femeia. Începând de marţi, tanti Iza nu e singură în cameră. Încă un suflet s-a alăturat celor care au ales să trăiască în Căminul Pro Borş. Cea mai nouă locatară are 90 de ani şi vine din Târguşor, de lângă Săcuieni. Are un băiat care nu e căsătorit. E uşor stingheră, încă nu s-a obişnuit cu noua casă. Primeşte un telefon. Pe obraji îi curg câteva lacrimi, nu se fereşte, le lasă să-i ude obrajii în voie. Tanti Ida încearcă să o molipsească cu veselia ei. Bătrâna doamnă e descoperită de către o cunoştinţă care lucrează în cămin. Schimbă câteva vorbe şi primeşte o îmbrăţişare strânsă în semn de curaj. Tânăra femeie o ţine în braţele puternice în semn că e acolo şi se poate baza pe ea. „Uite, eu îmi caut de lucru, trebuie să-mi consum energia. Mi-am găsit lenjeria aceasta de călcat!”, ne arată tanti Ida cu ochii sclipind de bucurie. Le lăsăm pe cele două doamne să-şi depene poveştile de viaţă în intimitatea camerei lor. Vor urma zile şi seri cu poveşti cât pentru o viaţă.
Poveste de succes
Clădirea în care se află Căminul Pro Borş a fost construită în perioada 2010-2013 şi are o suprafaţă de 2180 de metri pătraţi, camere spaţioase cu suprafaţa de 26 de metri pătraţi, cu grupuri sanitare la fiecare cameră. Căminul e dotat cu cabinet medicat, sistem de chemare infirmiere tip interfon, detectoare de fum, băi special dotate cu căzi speciale pentru persoanele dependente, cu club, bibliotecă, sală de gimnastică şi de masaj, cabinet psihologic, capelă, bucătărie, sală de mese, spălătorie industrială, un lift special pentru transport persoane cu dizabilităţi. Masa este servită în sala de mese, iar celor nedeplasabili, în camere sau la pat. Construirea centrului de bătrâni din Santăul Mare a făcut parte dintr-un proiect integrat realizat pe Măsura 322- Renovarea şi dezvoltarea satelor şi este unul dintre cele zece proiecte din Bihor, realizate şi finanţate în cadrul PNDR, date ca exemplu de bune practici la nivel naţional.
FACT BOX:
Servicii acreditate la Pro Borş:
Serviciu de găzduire:
-cazare în camere cu 1-2 paturi
-pregătirea şi servirea mesei
-asigurarea încălzirii camerelor şi a anexelor
-curăţenia regulată a camerelor asistaţilor
-asigurarea săptămânală sau la nevoie a lenjeriei de pat şi a prosoapelor
-servicii de spălătorie
Servicii de asistenţă medicală şi îngrijire:
-acordarea de servicii de bază: ajutor pentru igiena corporală, îmbrăcare, dezbrăcare, hrănire şi hidratare, deplasare în interior, comunicare
-acordarea serviciilor de recuperare şi reabilitare, conexe domeniului medical şi social
-consultaţie medicală săptămânală prin medic de medicină generală şi asistentă medicală angajată cu 8 ore
Serviciu de socializare şi petrecere a timpului liber:
-activităţi culturale
-terapie psihomotorică, gimnastică, jocuri şi sporturi
-educarea asistaţilor asupra modalităţilor practice de depăşire a unor probleme de sănătate: terapie cognitivă, grup de comunitate, terapie de grup cu efect recreativ, relaxant
-îmbunătăţirea abilităţilor sociale ale asistaţilor, depăşirea dependenţelor, dobândirea independenţei sub diferite aspecte: sărbătorirea zilelor de naştere, îmbunătăţirea relaţiilor interpersonale, excursii.
Servicii suplimentare, la cerere:
-consult medical de specialitate la indicaţia medicului căminului
-analize şi investigaţii medicale
-masaj şi kinetoterapie
Citiți principiile noastre de moderare aici!