La fel, pompierii cer reglementarea prin acte normative a componenţei şi a atribuţiilor celulei de urgenţă constituită la instituţiile/operatorii economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile. Tot pompierii solicită elaborarea unor acte normative privind obligativitatea încadrării la toate administraţiile publice locale a unei persoane angajate care să îndeplinească atribuţiile de inspector de protecţie civilă şi cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor.
O serie de deficienţe au fost descoperite în controale privind situaţiile de urgenţă.
Anul trecut, 88 de exerciţii de alarmare publică au fost în Bihor cu teme diferite, la care au fost implicate, pe lângă pompieri şi formaţiuni de Cruce Roşie, jandarmi, poliţie, poliţie de frontieră şi alte forţe ale sistemului judeţean de management al situaţiilor de urgenţă.
În urma acestor exerciţii, pompierii au tras mai multe concluzii legate în special de activitatea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Pompierii zic că membrii comitetelor locale îşi cunosc atribuţiunile specifice domeniului de activitate/instituţiei pe care o reprezintă, iar preşedinţii C.L.S.U. au adoptat măsurile corespunzătoare situaţiilor create şi au coordonat activitatea forţelor participante la exerciţiu. În timpul exerciţiilor s-a asigurat serviciul de permanenţă la sediul primăriei, iar mijloacele de alarmare a populaţiei au fost verificate pe timpul exerciţiilor, acestea fiind menţinute în stare de operativitate.
În unele localităţi nu au fost actualizate datele de contact ale membrilor C.L.S.U. şi S.V.S.U., fapt ce a dus în timpul exerciţiilor la punerea în aplicare a schemelor de alarmare.
Controale de prevenire
Tot anul trecut s-au organizat 90 de controale de prevenire la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. În timpul controalelor s-au descoperit mai multe nereguli. De pildă, nu există prevederea în organigrama primăriilor a unei funcţii cu atribuţii specifice în domeniul situaţiilor de urgenţă (funcţie de sine stătătoare) sau nu s-a reuşit în totalitate conştientizarea la nivelul administraţiilor publice locale a importanţei serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, fiind evidentă importanţa acordată acestuia în zonele unde există evenimente generatoare de situaţii de urgenţă şi implicit intervenţii ale acestor servicii şi în zone unde situaţiile de urgenţă sunt rare, iar necesitatea acestui serviciu nu este implementată suficient nici la nivelul autorităţilor locale şi nici al populaţiei.
Tot în timpul controalelor s-a descoperit că nivelul de cunoştinţe de specialitate în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor al majorităţii şefilor serviciilor voluntare este scăzut, fapt ce determină o slabă pregătire teoretică şi practică a membrilor serviciilor voluntare. Nu se aloca fonduri financiare suficiente pentru susţinerea structurilor pentru situaţii de urgenţă grevează asupra activităţii de pregătire şi de intervenţie a serviciilor de urgenţă voluntare şi private. Majoritatea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile aflate sub incidenţa codului galben/portocaliu nu au asigurat permanenţa la sediul primăriei la primirea atenţionărilor/avertizărilor hidrometeorologice, spun pompierii.
Ei atrag atenţia şi asupra faptului că organizarea şi desfăşurarea concursurilor cercurilor de elevi se realizează de către cadrele Inspecţiei de prevenire, cu toate că regulamentele acestor concursuri prevăd atribuţii pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean şi totuşi, această instituţie nu alocă fonduri şi personal pentru buna desfăşurare a concursurilor.
Propun soluţii
Pe baza bilanţului din 2015, pompierii au şi formulat unele soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii în perioada următoare. De pildă, ei doresc demararea unei iniţiative legislative privind obligativitatea membrilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă de a efectua instruirea în domeniul situaţiilor de urgenţă în centrele zonale de pregătire şi creşterea cuantumului amenzilor pentru neparticiparea acestora la cursuri.
La fel, pompierii cer reglementarea prin acte normative a componenţei şi a atribuţiilor celulei de urgenţă constituită la instituţiile/operatorii economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile. Tot pompierii solicită elaborarea unor acte normative privind obligativitatea încadrării la toate administraţiile publice locale a unei persoane angajate care să îndeplinească atribuţiile de inspector de protecţie civilă şi cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, atestată potrivit metodologiei elaborate de către I.G.S.U.
Citiți principiile noastre de moderare aici!