Ultimii juniori care au reuşit să facă pasul spre echipa de seniori au fost Popoviciu, Bogdan Câmpianu, Dorin şi Andrei Creţu. De atunci însă au trecut trei-patru ani, perioadă în care niciun alt tânăr jucător nu a intrat în vederile antrenorilor de la CSM Digi.
Care este oare explicaţia acestui lucru, cu atât mai paradoxal cu cât poloul orădean dispune de şase ani de cea mai modernă bază de pregătire, asigurată de Bazinul acoperit Crişul, respectiv Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”. Practic, de când avem cel mai competitiv bazin din ţară, „producţia” de juniori de valoare nu numai că nu a crescut, ba dimpotrivă, s-a redus drastic în ultimii ani.
Se pierd jucători
Una din explicaţii o constituie faptul că CSM Digi şi-a întărit lotul în vederea realizării de performanţe cu jucători de valoare, atât din ţară, cât şi din străinătate. Din această cauză, nu mai există loc pentru juniorii veniţi de la Crişul, oricât de talentaţi ar fi aceştia. Dar ce se întâmplă atunci cu numeroşii campioni sau vicecampioni de juniori care ajung la vârstă senioratului? Din păcate, o mare parte din ei abandonează poloul, o altă parte ajung să joace la alte echipe. Doar în ultimul an, formaţia din Superligă a Crişului, alcătuită cu precădere din cei mai buni juniori, a pierdut nu mai puţin de şapte jucători: Freundlich, fraţii Dolha, Ţic, Cazacu, Pocian şi Ţifrea. Cu alte cuvinte, pepiniera Crişului creşte jucători sau care ajung să se retragă sau să joace la alte echipe. Faptul că piramida poloului orădean nu mai reuşeşte să producă juniori de valoare, care să ajungă la vârful acestei structuri create tocmai ca să asigure jucători pentru marea performanţă, este extrem de îngrijorător.
Fără salarii la Crişul
„Poate că federaţia ar trebui să oblige fiecare club să aibă în lot un anumit număr de juniori. Acest lucru se întâmplă cu precădere la formaţiile de pe locurile cinci-opt, care sunt alcătuite în mare parte doar din juniori sau jucători tineri”, afirmă Eugen Băjenaru, antrenor cu vechi state de serviciu al CS Crişul.
Pe plan local, dacă CSM Digi nu poate absorbi aproape deloc juniorii autohtoni, CS Crişul ar trebui să beneficieze de un buget suficient pentru a-şi finanţa în mod corespunzător echipa din Superligă. Aceasta ar putea să păstreze astfel şi jucătorii ajunşi la vârsta senioratului şi să-i rodeze până ar atinge o valoare care să-i propulseze spre formaţia campioană. Fără a li se asigura însă indemnizaţii sau salarii cât de cât decente, este greu de crezut că poloiştii orădeni vor accepta să joace pe gratis la Crişul, oricât de mare ar fi dragostea lor pentru acest sport sau patriotismul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!