Proiectul a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2011, când posturile comunale de poliţie au fost comasate în secţii regionale de Poliţie Rurală. Misiunea acestora era de patrulare şi de intervenţie la cazurile sesizate prin 112 sau prin dispecerul rămas în incinta fiecărui post comunal desfiinţat.
De pildă, în Bihor s-au desfiinţat peste 90 de posturi comunale a căror rol a fost preluat de 11 secţii de Poliţie Rurală cu sedii la Aleşd, Beiuş, Biharia, Oradea, Marghita, Popeşti, Salonta, Ştei, Tileagd, Tinca şi Valea lui Mihai.
În analiza activităţii pe anul 2011, fostul şef al IPJ Bihor, comisarul şef Adrian Bucur a mai amintit printre avantajele reorganizării şi scăderea infracţiunilor de ultraj faţă de poliţiştii din mediul rural. Adică în timp ce unii răufăcători îşi permiteau „să-şi mai facă de cap” în faţa poliţistului comunal, patrulele Secţiilor rurale au impus mai mult respect.
Pe de altă parte, unii primari din comune precum Oşorhei, Holod sau Finiş au regretat dispariţia posturilor comunale, studiind varinta înfiinţării unor Poliţii Locale în compensaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!