Planul MRI are ca scop fundamentarea acelor măsuri, acţiuni, soluţii sau lucrărilor care pot diminua efectele potenţiale negative ale inundaţiilor asupra sănătăţii umane, asupra mediului, a patrimoniului cultural şi asupra activităţii economice.
Cea mai bună cale de protecţie şi îmbunătăţire a mediului acvatic este cea de implicare activă a fiecăruia dintre noi. În acest sens, calendarul şi programul de lucru pentru implementarea Directivei privind Inundaţiile acordă o importanţă deosebită consultării publicului. Astfel, în perioada martie- decembrie 2013, sunt prevăzute consultări publice la nivelul primăriilor, consiliilor judeţene şi prefecturilor din bazinul hidrografic Crişuri. În acest interval de timp, părţile interesate pot consulta hărţile şi informaţiile referitoare la inundaţiile istorice din bazinul hidrografic Crişuri pe site-ul oficial la rubrica: http://www.rowater.ro/EPRI/EPRI.aspx.
Proiect
Un pas important în elaborarea Planului MRI îl constituie hărţile de hazard şi risc la inundaţii. În acest sens A.B.A Crişuri are în derulare un proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 630.000 euro , proiect care are ca scop realizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii până cel târziu în luna decembrie 2013. Perioada aprilie-octombrie 2014 este dedicată acţiunilor de colectare date şi informaţii dar şi acţiunilor de identificare şi analiză a problemelor importante în domeniul inundaţiilor. „Calendarul şi programul de lucru sunt publicate pe website-ul ABA Crişuri astfel încât toţi factorii interesaţi să aibă cunoştinţă de etapele ce vor fi parcurse şi să participe direct la procesul de elaborare. Implicarea factorilor interesaţi este foarte importantă pentru noi, din acest motiv, pe toată perioada realizării planului, cei interesaţi pot trimite comentarii, sugestii sau recomandări pe adresa dispecerat@dac.rowater.ro , prin fax la numărul (0259) 444 237 sau prin poştă pe adresa, str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 ,Oradea.” a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.
Conform normelor europene până la finele anului 2014, fiecare stat membru trebuie să publice primul Plan de Management al Riscului la Inundaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!