La Galeria de Arte Vizuale de pe strada Republicii din Oradea se pot admira fotografii artistice cu pivniţe de vinuri de pe Valea Ierului dar şi copii a unor fotografii de epocă privind fabricarea vinului şi degustarea lui.
Fotoexpoziţia a fost vernisată vineri, în prezenţa autorului Ştefan Sófalvi, de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor, Societatea de Istorie Naturală Nymphaea şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) – Filiala Bihor.
„Cu expoziţia aceasta am fost şi la Bruxelles, în 2009, când s-au organizat evenimente legate de drumul vinului în Europa. Fotografiile le-am făcut fiindcă, având drumuri în zona Ierului, m-a impresionat arhitectura pivniţelor vechi. Unele pivniţe erau deja abandonate şi am vrut ca măcar imaginea lor să se păstreze”, a spus Ştefan Sófalvi.
Şi în Episcopia Bihor
La rândul ei, Angela Lupşea, reprezentantă a OAR, a remarcat specificul arhitecturii vernaculare din nordul judeţului Bihor precum şi faptul că artistul fotograf a surprins atât tehnicile constructive cât şi elemente de feronerie folosite la porţile pivniţelor. „Zona Văii Ierului este una deosebită pentru arhitectura pivniţelor. Noi ne-am bucurat să identificăm şi în Episcopia Bihor, pe strada Nucului, pivniţe a căror arhitectură ne-a determinat să le includem în planul local de conservare şi de promovare turistică”, a mai spus Angela Lupşea.
Din partea Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC) au fost prezenţii muzeografii Radu Huza şi Doru Marta, iar pe pliantele explicative ale foto-expoziţiei s-a consemnat şi un mesaj al directorului MŢC, Aurel Chiriac.
„Pivniţele de vinuri, durate de-a lungul timpului în dealurile din apropiere, sunt o extenise a gospodăriei în hotarul satelor şi, în acelaşi timp, expresia unui mod de viaţă care s-a dovedit a fi pilduitoare din perspectiva adaptării comunităţilor la un ambient natural dat, dar şi un argument în favoarea unei îndeletniciri care a asigurat oamenilor locului şansa finanţării (…)”, arată Aurel Chiriac.
Evenimentul de vineri, încheiat cu o degustare de vinuri, a fost organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului – ediţia XXI, tema ediţiei 2013, în România, fiind «Patrimoniul cultural – oglindă a pomiculturii şi viticulturii».
Citiți principiile noastre de moderare aici!