Pietele orădene gem de legume de primăvară. Cu toate acestea, vânzătorii se plâng de subţirimea vânzărilor. „Nu se mai fac vânzări ca altădată. În fiecare an lumea este tot mai săracă”, spune Petru B, vânzător în Piata Cetate.
Pensionarii ar cumpăra, dar pensiile sunt prea mici comparativ cu preţurile din piete. „Mă uit cu jind la roşii, dar mi se par scumpe la 7 lei kilogramul. Săptămâna viitoare când vine pensia o să-mi cumpăr câteva bucăţi, mărturiseşte o pensionară.
Pensiile şi salariile sunt aşteptate şi de producători. „Săptămânile astea după Paşte piata a fost cam slabă. Aşteptăm şi noi să se primească pensiile şi salariile pentru a putea face vânzări mai bune”, a declarat o vânzătoare. O bătrânică a pus pe tarabă câteva căpăţâni de salată şi un buchet de flori. Cu toate că are spre 80 de ani nu se plânge când este întrebată cum merge piata. Doar pensia prea mică o doare.
Preţuri in piata
De câteva luni, preţul roşiilor se învârte în jurul a 7 lei/kilogramul. Ce-i drept sunt şi cu 4,99 de lei, dar acelea sunt din import. Castraveţii se vând şi ei cu 4,99 – 5,5 lei kilogramul. Varza costă 2,5 lei un kilogram, iar conopida 6 lei. A coborât, în schimb, preţul spanacului la 2,5 lei kilogramul. Ridichile se vând şi ele două legături la 1,5 lei, la fel ca şi ceapa verde. Un kilogram de dovlecei costă 4 lei. Căpăţâna de salată are preţul cuprins între 1 şi 1,5 lei.
Cine preferă fasole verde va trebui să scoată din buzunar 18 lei pentru un kilogram, iar pentru mazăre verde – 15 lei. Legătura de morcovi sau de pătrunjel se vinde cu 2,5 lei.
Au apărut pe piata cireşele. Deşi se spune că sunt dulci, când vezi preţul de 20 de lei/kilogram ţi se par acre. Poţi să alege în schimb căpşunii, care costă 9 lei kilogramul.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!