Printre tablouri, melomanii au remarcat higheghea bihoreană, cu sau fără goarnă, dar cu copăcei înrădăcinaţi în lemnul instrumentului, pentru a-i aminti originea. Un „cucurigu” de răsunet răzbate şi din pictura în care un cocoş uriaş smulge toporişa din mâna ţăranului care vroia să-i taie beregate pe butuc. Iar o melodie de „hăi-lăi-lăi” se ghicea şi din tabloul cu un bade care, călare pe o căpşună uriaşă, preferă în locul pălincii de fructe o sticlă albastră, care „miroase” a spirt medicinal.
În preziua expoziţiei, artistul ne-a anunţat că a fost chemat să expună în cadrul unei colecţii de pictură naivă şi la Galeria din Luvru.
Dealtfel, Dascălu, angajat ca geodez şi responsabil de proiecte europene la Consiliul Judeţean Bihor, a câştigat în ultimii ani mai multe premii I la la categoria Artă Naivă la „American Art Awards”, un concurs internaţional cu tradiţie de 20 de ani. El a mai câştigat o serie de concursuri naţionale, inclusiv unul organizat la Muzeul Ţăranului Român.
Pe termen lung, ambiţia lui Mihai Dascălu este să realizeze o enciclopedie mondială a artei naive din 1985 până în prezent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!