Luni, la Biblioteca Universităţii Oradea s-a vernisat expoziţia „Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Performanţe în cercetare 2012, Ediţia a III-a”.
Astfel, în Sala Cataloagelor s-au expus peste 40 de cărţi şi reviste publicate de membrii celor trei departamente din cadrul facultăţii, precum şi afişe ale conferinţelor organizate ori ale proiectelor lansate. La organizare şi-a adus aportul şi Centrul de Studii Imperiale Oradea-Chişinău, tutelat de Departamentul de Istorie din cadrul Facultăţii.
S-au expus cărţi precum „Un deceniu din existenţa evreilor bihoreni (1942-1952)” de Antonio Faur, „Frontul plugarilor din Regionala Crişana-Maramureş” de Gabriel Moisa, „Colinde din Bihor adunate din Voivozi şi Cuzap de George Navrea”, „Alegeri locale 2012 – De la campanie la vot”, semnată de Cristina Matiuţa, Daniela Ortner, Gabriela Goudenhooft, Ioan Laza, Marius Tătar şi Octavian Haragoş.
Nou domeniu doctoral
În deschidere, rectorul Constantin Bungău i-a încredinţat pe universitarii de la FIRISPSC că „merită toate laudele” şi a anunţat că Universitatea îşi doreşte un domeniu doctoral în Studii Europene şi Comunicare.
Prorectorul Sorin Şipoş, responsabil cu managementul cercetării şi relaţii internaţionale, şi-a asigurat colegii de la FIRISPSC că lucrările lor de cercetare vor avea mai multă vizibilitate în mediul academic naţional şi internaţional întrucât Universitatea va avea un Centru de cercetare sub egida Academiei Române. „Centrul va deveni funcţional anul acesta. E un prim pas pentru a avea în 4-5 ani un Institut al Academiei Române la Oradea”, a spus Şipoş.
Decanul FIRISPSC, Ioan Horga, s-a declarat mulţumit de punctajele obţinute de colegii săi la evaluarea performanţelor profesionale, pilduind cu Gabriel Moisa, ca şi campion, dar amintindu-l şi pe regretatul Barbu Ştefănescu, fost conducător al Şcolii Doctorale, care a adunat peste 1.000 de puncte.
Zgârciţi la noi posturi
Pe de altă parte, decanul Horga a precizat că „vom fi din ce în ce mai zgârciţi la scoaterea de posturi precum şi la promovare” pentru a încuraja cadrele universitare să muncească şi mai mult.
„Ne concentrăm pe etapa valorizării, care implică şi o mai mare vizibilitate. Trebuie să ne facem cunoscută activitatea ştiinţifică pe plan naţional şi internaţional. Există baze de date internaţionale care preiau activitatea de cercetare individual şi dorim ca cei 39 de colegi de la Facultatea noastră să aibă cercetarea ştiinţifică vizibilă, pentru a putea fi citată şi cuantificată”, a mai spus Horga.
Directorii departamentali
Cristina Matiuţa, director al Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a amintit realizările importante de anul trecut, inclusiv un studiu sprijinit de Comisia Europeană privind lupta împotriva traficului de persoane în UE, şi a anunţat organizarea, pe 23-24 mai, a unei Conferinţe Internaţionale.
Mircea Brie, directoru Departamentului Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, a subliniat că Facultatea orădeană e cunoscută pe plan naţional pe expertiza privind studiul zonei de frontieră, şi a susţinut proiectele de cercetare aplicată în contextul socio-economic. „Să nu ne izolăm într-o fortăreaţă a cercetărilor folositoare doar pentru noi înşine”, a mai îndemnat Mircea Brie.
Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Istorie, a remarcat creşterea numărului de articole de cercetare indexate ICI, răsplătite fiecare de către rector cu un premiu de 2.000 de lei. Sfrengeu a amintit de sprijinul Muzeului Ţării Crişurilor şi a remarcat numărul impresionant de cărţi publicate în ultimul an de universitarii istorici, îndeosebi de Sorin Şipoş, Antonio Faur şi Gabriel Moisa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!