Şoc sau situaţie de mult aşteptată în sistemul sanitar orădean. În dimineaţa de joi, 27 noiembrie a.c., oncologia orădeană, neurologia şi reumatologia şi mai multe cabinete ale unor medici de familie şi mai multe farmacii din Oradea şi judeţul Bihor au fost luate cu asalt de către un număr mare de procurori de la mai multe instituţii din Oradea, Cluj şi Timiş.
Pe baza suportului dat de SRI, s-au făcut 67 de percheziţii la toată secţia de oncologie a Spitalului Curteanu (ce deţine practic tot domeniul oncologiei), dar şi la secţiile de reumatologie şi neurologie bihorene, la medici de familie şi farmacişti, care sunt bănuiţi de evaziune, înşelăciune şi fals în sumă de 5 milioane de euro.
Grup infracţional
Percheziţiile au fost făcute de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara şi cu sprijinul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr. 6 Oradea.
Procurorii au informaţii potrivit cărora la Oradea ar funcţiona un grup infracţional format din 50 de persoane, din 2012 şi până acum, membrii grupării au crescut în policlinica spitalului, în mod artificial consumul de medicamente din programul naţional de oncologie, cu prescripţii medicale şi materiale sanitare. Grupul infracţional al halatelor albe ar fi „generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente „medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu” (TA) şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice”, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, se specifică în comunicatul DIICOT.
Prin această modalitate, arhicunoscută în sistemul medical românesc, practicată şi la alte secţii şi spitale nu doar în Bihor, s-a reuşit comiterea unui prejudiciu de aproximativ 5 milioane euro.
După cele 67 de percheziţii din spital, cabinete şi farmacii, din cele 50 de persoane bănuite a fi implicate în acest grup infracţional, 30 vor fi audiate la sediul D.I.I.C.O.T – ST Oradea, pe str. Aurel Lazăr.
De doi ani
Bihorenii, politicienii şi cadrele medicale cunosc foarte bine modalităţile prin care se poate frauda sistemul sanitar şi astfel de practici sunt obişnuite şi la alte secţii, dar au fost trecute cu vederea de multe ori şi pe criteriu politic.
La o secţie despre care JB a primit informaţii de ani de zile că lasă de dorit în privinţa serviciilor medicale oferite pacienţilor, a fost mutat un medic cu reputaţie, care lucra la secţie similară ca profil şi unde, deşi s-a cheltuit mult pe tratamente, au fost cei mai mulţi bolnavi salvaţi, deci actul medical şi banii s-au justificat. La hematologie erau puşi în acelaşi salon bolnavi cu afecţiuni vindecabile cu muribunzi. Numărul personalului redus şi modul de administrare a secţiei a făcut să crească rata mortalităţii. Noul medic adus aici de vreo doi ani, exact de când DIICOT spune că au început problemele la oncologie, a avut de luptat cu orgoliile colegilor ca să facă ordine în secţie, spre binele bolnavilor.
Între timp, oncologia pediatrică de la Curteanu şi oncologia de adulţi care funcţiona la Spitalul Judeţean s-a unit şi e condusă de dr. Simona Mihuţiu, la Spitalul Curteanu.
Conform datelor oficiale, la secţia de oncologie (copii, adulţi, inclusiv hematologie) lucrează mai mulţi medici şi asistenţi, dar nu toţi lucrează şi în regim de ambulator prin care s-au făcut fraudele anunţate de DIICOT.
Rămâne de văzut cum se va solda acţiunea de amploare a procurorilor DIICOT, dar şi dacă aceasta se va extinde şi la alte secţii din spitalele judeţene, de unde există informaţia că s-ar practica acest „sport medical” de fraudare a banilor ce se adună la casa de asigurări şi se dau pe programe naţionale şi nu numai.
Şi la medicii de familie
Cât priveşte medicii de familie, conform informaţiilor pe surse, primite de ani de zile de JB, aceştia sunt deseori momiţi de unele firme de medicamente să le promoveze propriile medicamente bolnavilor. Dacă unele firme de medicamente sunt serioase şi oferă medicamente de calitate, altele se ocupă cu oferte de excursii şi procente în bani la fiecare medicament prescris. E o practică veche, acceptată în medicina de familie şi nu numai.
Pe de altă parte, sunt alţi medici de familie care împovărează cu taxe pacienţii chiar dacă nu ar fi necesar. Mai sunt şi medici de familie extrem de omenoşi şi bine pregătiţi, care stau peste program şi pot fi de găsit şi în weekend (spre deosebire de alţii care nu îţi răspund la telefon nici seara, nici în weekend şi te pun să te programezi chiar dacă ai urgenţe) numai să îşi ajute bolnavii.
În Bihor sunt peste 300 de medici de familie.
Şi la farmacii
La farmacii, situaţie grea pentru pacienţi în special. În timp ce unele farmacii se chinuie să îşi servească clienţii exemplar şi la preţuri accesibile, alte unităţi farmaceutice practică preţuri de lux nejustificate. „Avem şi noi interlopii noştri”, spun unii farmacişti dintre cei care luptă să ofere calitate clienţilor la preţuri accesibile.
În Bihor sunt 311 farmacii, dintre care 125 sunt la Oradea.
Şi reumatologia şi neurologia
Din frauda totală de 5 milioane de euro, o parte s-ar fi produs în domeniul oncologiei şi restul în domeniul reumatologiei şi al neurologiei.
Direcţia Antifraudă Fiscală a anchetat înainte de percheziţii, mai exact încă de acum o lună (între 7 octombrie a.c. – 12 noiembrie a.c.) secţiile de reumatologie şi neurologie şi a identificat o fraudă de 2,1 milioane euro, comisă de către o reţea de opt firme farmaceutice din Bihor, care au emis facturi pe achiziţii fictive, prin evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi TVA.
Mod de operare
În ultimii doi ani, două dintre aceste opt firme au emis facturi pentru cumpărarea fictivă de medicamente oncologice, de neurologie şi de reumatologie, printre care şi Glivec, Seroquel, Aranesp etc. La fel s-au emis facturi fictive şi pentru produse parafarmaceutice şi diverse servicii, toate cu scopul creşterii artificiale a cheltuielilor şi scăderea bazei impozitate respectiv evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat cât şi al creşterii artificiale a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, a transmis printr-un comunicat de presă Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
Facturile erau emise către alte şase firme fără angajaţi, depozite, magazine, medicamente şi alte mărfuri pe stoc, care de fapt nu funcţionau la sediul declarat şi care erau controlate prin interpuşi de către aceleaşi persoane. Banii, reprezentând contravaloarea facturilor fictive emise, se ridicau de la bancă în numerar în baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletine false şi erau returnaţi reprezentanţilor celor două firme beneficiare.
Jos cadrele slabe, sus cadrele bune!
Situaţia actuală din sistemul orădean arată că există cadre medicale slab pregătite, care merg în excursii scumpe, chipurile, la conferinţe, în timp ce alte cadre medicale, extrem de pregătite, de-abia îşi duc traiul de la o lună la alta şi îşi fac datorii ca să îşi cumpere cărţi. Alte cadre medicale lucrează pe brânci la secţii delicate, salvează mii de oameni de la moarte, ba se mai şi iradiază peste nivelul maxim acceptat şi, în loc să fie apreciaţi, sunt admonestaţi că internează prea mulţi pacienţi.
Sunt unele cadre medicale care preferă să adune cozi de oameni la uşile lor din policlinici în loc să îşi lase şi colegii, poate mai pregătiţi ca ei, să se ocupe de pacienţi. Alte cadre medicale au ales să iasă din spital şi din ambulatoriu complet, pentru că nu au mai suportat nedreptatea şi neregulile de acolo.
Cert este că şi din interiorul sistemului sanitar bihorean există dorinţa de primenire şi de stopare a unui mod de lucru găunos pentru pacienţi şi cadre medicale. Cu alte cuvinte, se doreşte în sistemul medical orădean să se impună aprecierea şi remunerarea cadrelor medicale după calitatea muncii prestate şi nu după culoarea politică sau şpăgile primite de la pacienţi sau studenţi.
Redăm în continuare comunicatul DIICOT:
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara şi cu sprijinul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr. 6 Oradea au efectuat în data de 27 noiembrie 67 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Oradea şi judeţul Bihor ( Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea – Secţia Oncologie, mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie), în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014 membrii grupării au generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente„ medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu” ( TA) şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice”, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 5 milioane euro.
La sediul D.I.I.C.O.T – ST Oradea vor fi aduse în vederea audierii 30 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj – Napoca, precum şi Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al jud. Bihor.
Redăm în continuare comunicatul ANAF:
Citiți principiile noastre de moderare aici!