În urma cu 9 ani, Viorel Paşca a deschis uşa locuinţei din Dumbrava pentru cei în suferinţă şi fără acoperiş deasupra capului. De atunci, peste 600 de oameni şi-au aflat alinare acolo. Bunul samaritean le asigură acestora nu doar casă, ci şi trei mese pe zi, asistență medicală și medicamente. Cu ajutorul voluntarilor.
Acum, 50 de oameni, aflaţi în casa din Dumbrava, sunt la un pas să ajungă în voia sorţii, după ce Viorel Paşca a fost amendat de DSP pentru că nu respectă reguli pe care acesta le consideră imposibile. În urma unui control, DSP invocă lipsa unor documnete şi condiţii sanitare care nu sunt la standardele pretinse de organele de control. Viorel Paşca ar fi dispus chiar să lase trei case din Dumbrava, cu locatari cu tot, în grija statului. Asta după ce amenda de 5.000 de lei i-a fost anulată în prima instanţă, dar DSP a făcut apel.
Viorel Paşca invită reprezentanţii statului să-i preia pe oamenii aflaţi în grija sa.
Oamenii aceştia „sunt trimiși de spitale, pentru că nu au unde să îi trimită când trebuie să îi externeze, nu-i preia nimeni. Nici o instituție a statului nu preia un om din spital, chiar dacă e bolnav şi fără familie, dacă nu are pensie”, spune Viorel Paşca. Este cazul fostului ofiţer Francisc Fekete,care după ce a stat în spital cu o pneumonie gravă, contactată după ce a dormit prin şanţuri şi cimitire, a fost îndrumat chiar de medici să-şi găsească îngrijire la Dumbrava.
Recent, Viorel Paşca a încercat să-i plaseze pe cei aflaţi în suerinţă în grija statului. „Am fost la Spitalul de psihiatrie din Nucet şi la Centrul Social pentru a-i ruga să interneze la dînsii câţiva bolnavi grav de la Dumbrava. Ştiam dinainte răspunsul care-l voi primi deoarece mai discutaserăm inainte despre aceste lucruri, ştiam deasemenea că demersul meu nu va avea nici un rezultat, dar întrucât doamna director de la DSP voia doar răspunsuri scrise şi cu ştampilă, a trebuit să pierd timp şi bani pentru a obţine în scris, răspunsul ştiut de dinainte: « Nu sunt locuri libere. Suntem supraaglomeraţi şi avem o listă de 190 bolnavi care aşteaptă la rând pentru a fi internaţi.» Şi dacă tot m-am dus până acolo şi am stat la discuţii, doamna director de la spital m-a rugat să mai primesc de la dânşii încă vreo doi bolnavi. Am acceptat, iar joi a sosit ambulanţa de la Nucet. Cei doi erau,însă, de fapt, trei. Ce mai contează! Unul în plus, nu-i un capăt de ţară, aşa că i-am primit şi pe ei să faca parte din marea noastră familie”, mărturiseşte Viorel Paşca.
În următoarele zile încă patru bolnavi au ajuns la Dumbrava. „Unul dintre ei era plin de păduchi încât se vedea cum aceştia «se plimbau » peste tot, creându-ne senzaţia la fiecare atingere că se urca pe noi, simţind apoi minute în sir nevoia de a ne scărpina, de parcă ne-ar fi copleşit întreaga fiinţă. Deci încă vreo şase noi veniţi în această săptămână, în condiţiile în care ni se spune că nu avem dreptul să-i îngrijim fără autorizaţie de la DSP, autorizaţie pe care nu ne-ar da-o niciodată fără să îndeplinim condiţiile menţionate în procesul verbal. Ori, aşa cum am mai spus este imposibil să transformăm de exemplu casa care are trei camere şi baie în care locuiesc nouă bolnavi. O parte dintre ei sunt imobilizaţi la pat şi prin urmare nu se duc la toaletă. Ca să îndeplinesc condiţiile pentru a primi autorizaţie de funcţionare, ar trebui să scot toţi bolnavii afară, şi din cele trei camere să amenajez spaţiu de primire, sala de tratament, sala de consultaţii, sala de mese, camera de gardă pentru medic, servicii gospodăreşti. Mi se pare imposibil. E aritmetică simplă. Prin urmare aş dori să înţeleagă toţi cei care mă întreabă de ce nu vreau să funcţionez «legal», cu autorizaţie de la DSP, că acest lucru este imposibil în condiţiile respective. Iar dacă vre-o instituţie consideră că nu avem voie să îngrijim aceşti oameni, să vină să-i ia şi să-i ducă acolo unde au condiţii mai bune”, spune Viorel Paşca.
Organele de control din DSP au consemnat faptul că „nu s-a putut pune la dispoziția organelor de control un contract prestări servicii cu un medic, iar personalul voluntar nu prezintă fișă de aptitudini”.
Fapte bune pentru Dumbrava
În paralel cu demersurile făcute de Viorel Paşca pentru ca statul să preia oamenii aflaţi în grija sa, pe o reţea de socializare continuă demersul de a strânge alimente de bază, neperisabile, produse de igienă, îmbrăcăminte (haine lejere, sport) încălţăminte (balerini, pantofi fără tocuri sau platforme) li scutece pentru adulţi medii şi mari! Toate acestea pentru nevoiaşii în faţa cărora familia Pasca şi-a deschis nu doar porşile casei, ci şi porţile sufletului, îngrijind aceşti nevoiaşi cu toată dăruirea!
În luna mai, colecta are loc în perioada 11-15 mai, pe strada Louis Pasteur nr. 109, între orele 17-20.
Citiți principiile noastre de moderare aici!