Furnizorul local, Maestro Trading a depus şi apoi a retras cereri de insolvenţă în două rânduri. Mai nou şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), care furnizează grosul necesarului pentru încălzirea Oradiei, repune pe tapet plata datoriilor mai vechi. Asta în condiţiile în care înţelegerea Complexului cu conducerea CET Oradea este ca marfa furnizată să fie plătită cu bilet la ordin. Ceea ce, apreciază conducerea societăţii, este foarte puţin probabil în actualele condiţii financiare.
Două insolvenţe şi-o somaţie
Dacă ameninţările de insolvenţă venite pe plan local, de la Maestro Trading par să se fi stins fără efecte, o nouă ameninţare a fost lansată recent, dinspre CEO. Directorul Laurențiu Ciurel a ieşit pe un post naţional de televiziune pentru a soma Electrocentrale Oradea să îşi achite datoriile vechi până în februarie anul viitor. E vorba de aproximativ 20 milioane lei, sumă în care intră şi penalităţile. De această plată ar depinde continuarea alimentării cu cărbune.
„De la începutul sezonului de termoficare CEO ne livrează cu bilet la ordin. Prima scadenţă va fi zilele acestea, înainte de sfârşitul lunii şi nu vom putea plăti la timp, conform solicitării celor de la Complexul Energetic Oltenia”, spune, fără ezitare, directorul tehnic al CET, Francisc Daniel. „Credite nu mai putem lua, pentru că toate clădirile sunt ipotecate pentru credite din anii anteriori pe sprijin de la stat nu ne putem baza pentru că situaţia s-a agravat şi acolo iar bugetul local nu poate finanţa CET-ul decât pentru investiţii”, explicitează acesta.
Cărbune cu bilet la ordin
Consiliul local a aprobat iar executivul local a şi vândut în acest sezon rece un pachet de aşa numite „certificate verzi” – pentru emisiile de gaze cu efect de seră, pentru a face rost de banii necesari pentru păcura folosită ca adaos la cărbune. „Păcura din stoc ne ajunge până la sfârşitul anului”, zice directorul tehnic. În opinia sa, o primă rază de speranţă la ceva bani în această iarnă se întrevede abia în ianuarie, când ar trebui să intre banii achitaţi în contul facturilor.
Complexul Oltenia furnizează oraşului două treimi din necesarul lunar de cărbune – 150.000 tone faţă de aproximativ 50.000 de tone cât cumpără oraşul de la Maestro Trading.
În ciuda pesimismului celor de la CET, care privesc cu îngrijorare posibila oprire a „robinetului” de cărbune, poziţia Primăriei pare ceva mai relaxată. Directorul economic Eduard Florea nu crede că CEO va opri furnizarea cărbunelui chiar în condiţii de întârziere a plăţilor. „Complexul Energetic Oltenia este totuşi o entitate a statului. Nu au oprit alimentarea cu cărbune nici atunci când datoria noastră era de peste 54 milioane de lei! O vor opri acum, când datoria este la jumătate?”, se întreabă, retoric, economistul. Florea mai precizează că un ajutor guvernamental de 6 milioane de lei este „pe drumul spre Oradea” şi crede că o plată, chiar şi mai mică, va asigura continuitatea aprovizionării cu cărbune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!