Cei doi poliţişti bihoreni s-au instruit în Olanda, alături de poliţiştii de aceeaşi specialitate, de investigare a criminalității economice, la o conferință internațională pe tema utilizării unor tehnici inovative în investigația financiară.
Cei doi au fost la atelierul Joint Value, pe linia investigației financiare, primul dintre cele trei ateliere ale Proiectului European SRE – Security Research Event 2016, desfășurat la Amsterdam – Olanda, în perioada 18 – 21 ianuarie 2016.
Transfrontalier
Evenimentul a fost organizat de către Serviciul Național de Investigații Criminale al Administrației de Taxe și Vămi Olandeze – FIOD și a vizat mai ales cooperarea internaţională între instituţiile de aplicare a legii specializate în combaterea criminalității financiare transfrontaliere, respectiv urmărirea prejudiciilor rezultate ca produs al unei infracțiuni, prin cooperare interinstituțională, inclusiv internațională.
Şeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, comisar de poliție Florin Sîrca și de comisarul de poliție Florin Blaga, ofițer în cadrul aceluiași serviciu, vorbitori de limbă engleză, au participat activ la toate atelierele disponibile, s-au implicat oferind prezentări însoțite de exemple (cu scopul identificării unor tehnici inovative de investigare a infracționalității din sfera economico-financiară și a unor tehnologii moderne): “Criminal Asset Recovery” (Recuperarea Prejudiciilor), „Deepweb: the Activities of a Criminal” (Deepweb: Activitățile unui infractor) – centrată pe activitatea infracțională electronică, moduri de operare ale infractorilor în partea “întunecată” a mediul on-line.
La eveniment au fost explicate și dezbătute tehnicile și metodele utilizate de către Centrul Împotriva Spălării Banilor – FIU – Olanda și principiile de prevenire și combatere a spălării banilor.
Urmăresc şi tranzacţiile cu Bitcoin
Tot la acest eveniment s-a organizat o expunere cu categoriile de instituții obligate să raporteze tranzacțiile financiare realizate prin intermediul lor, precum și la vulnerabilitățile identificate în acest domeniu.
S-au prezentat şi noile metode de plată (utilizarea monedelor virtuale), cei prezenţi având ocazia să discute despre o serie de teme, una dintre ele fiind impactul evoluției tehnologiei asupra investigației financiare.
Cei doi poliţişti bihoreni au fost poftiţi să participe şi să se implice la întărirea cooperării internaționale în domeniul investigației financiare și la identificarea mecanismelor de spălare a banilor la nivelul Uniunii Europene, fiind invitaţi şi la atelierele Proiectului European SRE, programate deja să aibă loc la începutul verii, între 1 – 2 iunie 2016, la Haga.
Citiți principiile noastre de moderare aici!