Interes zero pentru milioanele de lei puse la bătaie de Primărie pentru realizarea unui mozaic de calitate în Pasajul Vulturul Negru. Luni, la expirarea termenului de depunere a ofertelor în cea de-a doua licitaţie, niciun constructor nu s-a oferit să ducă la bun sfârşit lucrarea începută de Marconst. Dacă s-ar fi adjudecat lucrarea, executantul ar fi avut la dispoziţie trei luni pentru a termina mozaicul, un termen aproape nerealist.
Acum, grija edililor s-a schimbat: se fac demersuri ca finanţatorul să nu îşi ceară înapoi toţi banii pe proiect – 2,9 milioane de lei.
Depinde de finanţator
„Sunt mai multe ipoteze de lucru dar încă nu avansăm pe nicio cale până când nu aflăm poziţia finanţatorului. În principiu, am putea finaliza lucrările pe banii Primăriei”, spune Marius Moş, şeful Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei. Asta teoretic. Practic, pentru neatingerea obiectivelor asumate la primirea banilor, nu-i exclus ca oraşului să i se ceară banii înapoi. Edilii par, totuşi, să fi aflat şi cheia problemei. „Cu reabilitarea pereţilor pasajului, s-a descoperit un model decorativ care s-a aflat iniţial pe pereţii pasajului. Ar fi potrivit ca acesta să fie replicat în pavaj. Deci, mozaicul din pasaj nu a fost încă realizat pentru a putea să armonizăm elementele”, este declaraţia lui Marius Moş.
Acesta arată că acum, după acest al doilea eşec al licitaţiilor, Primăria nu se mai grăbeşte să atribuie lucrarea. „Vom licita lucrarea dar nu imediat. Trebuie să vedem ce anume facem şi în ce condiţii”, zice directorul.
Tehnologia cerută presupunea aşternerea unui amestec de răşină epoxidică bicomponentă, cu spărtură de marmură selectată, cu granulaţia de 2-8 mm, mixată coloristic conform specificaţiilor de design, cu agregat fin, praf de marmură albă cu granulaţia de 0,2-1,8 mm şi quartz. Suma pusă la bătaie era de 2.605.000 lei!
Din 2012
Sub numele „Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru (sistem de canalizare şi pavaj interior) şi iluminat arhitectural în vederea unei optime exploatări turistice şi a înscrierii acestui monument în ciruitul european al Secessionului”, proiectul a început cu valoarea de de 4,2 milioane de lei, din care 2,9 sunt contribuţia finanţatorului.
La nivel de implementare, a parcurs şi decontat faza lucrărilor din subteran – realizarea noii canalizări şi reţeaua de iluminat public. Proiectul s-a împotmolit la pavaj – din cauza calităţii proaste a mozaicului, Primăria a refuzat să preia lucrarea, în 2013. De atunci, pe fondul unor lungi discuţii şi negocieri între administraţia publică şi firma constructoare, situaţia a stagnat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!