După luni de zile în care unul dintre cele mai frecventate spaţii ale oraşului a stat închis, momentul redeschiderii Pasajului Vulturul Negru nu este de bun augur. Nici pentru executantul noului pavaj şi nici pentru oraş. Comisia de recepţie întrunită vineri a refuzat să preia lucrarea prestată de firma Marconst, invocând, printre altele fisuri în mozaic sau proasta calitate rosturilor inegale şi inestetice.
Cu întârziere
Comisia de recepţie a lucrărilor din Pasajul Vulturul Negru s-a întrunit vineri la amiază şi s-a deplasat în Piaţa Unirii, la invitaţia executantului lucrării şi a dirigintelui de şantier, Jakabffy Ladislau. Asta la aproximativ două săptămâni de la expirarea termenului de execuţie, prevăzut în contractul semnat cu Primăria. De reţinut că, pentru fiecare dintre zilele de întârziere Marconst a fost penalizată, conform contractului, cu 1% din valoarea contractului, adică în jur de 5.000 de euro pe zi.
La faţa locului au putut fi văzuţi vicerimarul Mircea Mălan, şeful comisiei de recepâţie, împreună cu mai mulţi subordonaţi din Primărie, Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, reprezentantul finanţatorului precum şi inginerul Szel Andras, din partea constructorului.
Demonstraţie
Viceprimarul Mircea Mălan le-a oferit o adevărată demonstraţie celor interesaţi, pentru a-şi justifica afirmaţia că lucrările sunt realizate prost şi, ca atare, nu vor rezista în timp. Edilul le-a indicat faptul că, din vârful fiecărui ornament porneşte, în mozaic, câte o fisură. Acolo unde aceste fisuri se întâlnesc, anticipează edilul, placa de mozaic va plezni şi se va sparge. A mai remarcat apoi, proasta calitate a „imprimeurilor” din mozaic şi a mai reproşat şi aspectul „dalmaţian” rezultat în pavaj acolo unde s-au dat găuri pentru a se injecta un liant care sa tina mozaicul pe stratul de suport de sub el. Modelul circular din centrul pasajului i-a oferit ediluli scena pentru o demostraţie spectaculoasă: viceprimarul a aruncat o găleată cu apă peste suprafeţele vitrate şi apoi i-a invitat pe membri comsiei să constate cum apa fie bălteşte, fie se infiltrează pe lângă rosturi.
În concluzie, edilul a respins, pe moment, angajamentul Marconst de a remedia în două săptămâni deficienţele. „O decizie în această problemă o vom lua luni şi o vom anunţa public”, ne-a declarat Mircea Mălan.
Două variante
Acesta ne-a mai spus că, din punctul de vedere al Primăriei, sunt de luat în calcul două variante: să acorde Marconst încredere pentru remediere sau să rupă contractul să atribuie altui executant lucrarea. Pentru Marconst, cea de-a doua variantă înseamnă că i se va scădea din sumele decontate valoarea lucrărilor care trebuie refăcute. Mai mult, e posibil ca, datorită problemelor constatate în tot pasajul, să fie nevoie de o intervenţie de amploare, care presupune închiderea pasajului şi refacerea integrală a lucrării.
Intreaga lucrare este finanţată din fonduri europene, a căror termen de utilizare a expirat în 15 iunie. Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internatională spune că nu există riscul ca Oradea să piardă banii, peste două milioane de euro, şi că Primăria va cere o prelungire a termenului, cel mai probabil cu şase luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!