În timp ce pârtiile private au fost pline-ochi, în weekend, la Vârtop, pârtia nouă, Piatra Grăitoare, gestionată de Primăria Nucet, a fost pustie. Aceasta deoarece Primăria Nucet a socotit că nu este destulă zăpadă pentru a porni instalaţiile de teleschi şi nocturnă. În noaptea de sâmbătă spre duminică a nins, totuşi. Pârtia nouă de la Vârtop, singura funcţională din judeţul Bihor, a fost inaugurată în februarie 2011 de către ministrul Elena Udrea, după ce Ministerul Dezvoltării a pompat aici 23 de milioane de lei, prin proiectul „Schi în România”.
Fără tunuri de zăpadă
Marti, primarul Costel Sârghie ne-a transmis că a dat drumul la telescaun. „Problema era că nu a fost zăpadă. Acum, însă, funcţionează”, ne-a transmis primarul, care aşteaptă noi investiţii de la Guvern, de circa 10 milioane de euro (!) pentru ca pârtia să beneficieze de tunuri de zăpadă. „În proiect avem un lac de acumulare şi tunuri de zăpadă pe toată lungimea. Mergem pe proiectul «Schi în România»”, spune primarul, care nu se încumetă la finanţări europene, din cauza gradului mare de cofinanţare, de 30-40%, spune el, mult peste posibilitatea micuţei comunităţi pe care o gospodăreşte.
Construită de Primăria Nucet în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor, Piatra Grăitoare este, de fapt, un complex de pârtii, dotate cu telescaun ce are o capacitate de 1.400 de persoane pe oră. Prima pârtie are 1.150 de metri, din care 500 de metri sunt de dificultate mare. A doua pârtie este mai lungă, are 1.400 de metri şi este de dificultate medie.
Dintre cele trei pârtii de la Vârtop, una singură, cea mică – Vârtop 2, de doar 430 m – beneficiază de zăpadă artificială. Vârtop 1, gestionată de societatea TodeaTurism din Timiş, are teleschi lung de 780 de metri şi, spre deosebire de pârtia „de stat”, a fost deschisă schiorilor, în weekendul trecut. Lângă pârtiile de schi private există şi un mic derdeluş pentru sănii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!