Am adus solicitarea ANOSR privind alocarea a 6% din PIB spre Educaţie în atenţia celor doi parlamentari prezenţi luni la deschiderea anului universitar precum şi senatorului Florian Bodog, care este şi decan al Facultăţii de Medicină.
„Ar fi bine să se aloce 6% dacă bugetul ar permite. Din păcate posobilităţile sunt limitate în momentul de faţă”, ne-a răspuns deputatul Sorin Ioan Roman.
În aceiaşi idee s-a exprimat şi conf.univ.dr. Florian Bodog: „Nu politicienii stabilesc Bugetul Educaţiei ci Guvernul, în funcţie de resurse. Împărţirea PIB se face ca într-o gospodărie, în funcţie de priorităţi. Eu, personal, consider Educaţia şi Sănătatea prioritare. Dar rămâne întrebarea dacă acest procent de 6% poate întradevăr să fie alocat Învăţământului”.
Lobby pentru UO
O poziţie mai nuanţată a avut deputatul Sonia Drăghici. „Nu ştiu dacă studenţii îşi dau seama ce înseamnă alocarea unui asemenea procent din PIB şi nici eu nu ştiu. Eu cred că pentru Universitatea din Oradea ar trebui să se ceară o suplimentare de buget. Faţă de anul trecut s-a redus finanţarea de la 44 de milioane la sub 37 de milioane. Am fost cu o delegaţie, inclusiv domnul Bodog şi domnul rector Bungău la ministrul Costoiu şi l-am întrebat de
de ce unor universităţi le-a crescut sau măcar li s-a păstrat finanţarea iar la Oradea s-a redus cu peste 10%? Ne-a spus că au apărut deficienţe din cauza ierarhizării universităţilor, Oradea fiind în categoria B. Apoi ne-a mai oferit explicaţii deloc clare. Suntem profund nemulţumiţi de această situaţie care a condus la restructurări. La Oradea sunt acum 14,5 studenţi la un cadrul universitar şi avem un buget, de pildă, sub cel al Universităţii de Medicină din Cluj Napoca, unde numărul de studenţi este mult mai mic. Ne vom lupta, împreună cu domnul rector, să eliminăm astfel de diferenţe”, ne-a declarat Sonia Drăghici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!