Reprezentanţi din cel puţin 23 de comune din judeţ se vor întrece pentru a dovedi că sunt cei mai iscusiţi în pregătirea preparatelor din porc după metodele tradiţionale, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului D’ale porcului.
Evenimentul se va desfăşura în zona Home Center şi se anunţă un adevărat festin culinar, care va pune la dispoziţia pofticioşilor toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, stropite cu pălincă şi vin fiert, în acompaniament de highidişi şi jocuri din Bihor.
„Cheful” va începe de dimineaţă, de la ora 8, cu o degustare de pălincă, pentru ca mai apoi reprezentanţii primăriilor să se întreacă, timp de 4 ore, în prelucratul cărnii după obiceiurile locului. Cei care vor trece prin parcarea ERA Park vor putea vedea inclusiv o pârjolire demonstrativă.
La fel ca anul trecut, primăriile se vor întrece în cele mai bune preparate, care vor fi comercializate pe bază de tichete de masă ce vor putea fi cumpărate pe loc de vizitatori. Se anunţă o bătălie aprigă pentru câştigarea mult râvnitului trofeu, căci, pentru a rămâne în concurs, echipele vor trebui să strângă de la public un minim de 120 de tichete de masă.
„Pe lângă mâncare, se va puncta şi aspectul cortului, dar şi aspectul celor care fac parte din echipă, aranjarea meselor, aspectul mâncării şi chiar mâncărurile speciale. Fiecare primărie va avea mâncăruri tradiţionale din zona ei şi preparate speciale. Anul trecut, de exemplu, o primărie a făcut cel mai lung cârnaţ, de 10 metri”, a explicat Radu Silaghi, din partea Asociaţiei Firmelor Bihorene, principalul organizator.
Aşa cum îi şade bine unui asemenea festival, pe tot parcursul zilei, atmosfera va fi „condimentată” de ansambluri folclorice din Bihor şi de glumele comediantului Radu Moş.
Până acum, în concurs s-au înscris comunele Toboliu, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Săcuieni, Aușeu, Boianu Mare, Borș, Bratca, Căbești, Cetariu, Copăcel, Nojorid, Diosig, Pomezeu, Roșia, Tileagd, Girișu de Criș, Sălard, Lăzăreni, Răbăgani, Tinca, Tulca, Sântandrei, dar nu este exclus să se mai anunţe şi alţi participanţi.
Programul detaliat:
08.00-08.30 Degustare de pălincă
08.30-12.30 Prelucrarea porcului
10.00-11.00 Pârjolire tradiţională de porc
10.00-16.00 Program cultural- artistic
12.30-13.30 Degustare toroş
13.30-15.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări
15.30-16.30 Degustare preparate locale speciale
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D’ART și Asociația Pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare ,,CRIȘANA”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!