Inspectorul general Daniel Negrean ne-a încredinţat ieri că a citit atent eseul critic al universitarului orădean Mihai Maci despre „concursurile şcolare cu taxă” şi, mai general, despre învăţământul privit de unii ca o afacere.
Iar un prim domeniu în care IŞJ Bihor vrea să facă ordine este cel al concursurilor cu taxă organizate de felurite ONG-uri prin şcoli.
„Recent, la Liceul Ghibu au participat peste 700 de copii la un concurs organizat contra-cost de o fundaţie din Bucureşti. Nu avem nimic împotriva acestor concursuri dar nici nu mai vrem ca Inspectoratul să fie înjurat pentru organizare. Astfel că vom impune un set de condiţii pentru organizarea în şcoli a unor astfel de activităţi”, a anunţat Negrean.
Printre condiţii se numără asigurarea asistenţei medicale „pentru cazul în care un copil emotiv suferă o criză” cât şi un contract de închiriere „pentru ca şi în Bihor să rămână o parte din încasări”.
Pornind de la un recent concurs care a atras la Liceul „Ghibu” peste 700 de elevi participanţi, în ciuda unei taxe nu tocmai modice, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor a anunţat că doreşte să limpezească apele în acest domeniu prea puţin reglementat.
Denumiri pompoase
„Apar concursuri cu denumiri gen «Evaluare Naţională», organizate însă de fundaţii din Bucureşti fără a avea de-a face cu Ministerul Educaţiei sau Inspectoratul Şcolar Judeţean. Nu am nimic împotriva unor astfel de concursuri cu taxe de 20 sau 30 de lei, câtă vreme nu sunt impuse elevilor. Cerem însă ca fiecare şcoală care organizează astfel de activităţi să respecte un minim de cerinţe”, a declarat ieri şeful ISJ Bihor, Daniel Negrean.
Acesta a arătat că şcolile gazdă asigură sălile de clasă, femeie de serviciu şi au cheltuieli cu utilităţile însă de obicei nu se aleg cu nimic din încasări.
Fără chirie
„Avem informaţii că fundaţiile organizatoare plătesc doar profesorii angajaţi în concurs şi mai asigură diplomele şi eventualele medalii. Atât. Însă nu există contract de închiriere. Nu există contract pentru personal medical deşi la 600 – 700 de elevi pot apărea probleme medicale. Şi nu există informaţii clare privind organizatorul, astfel că ne-am trezit că Inspectoratul Şcolar era înjurat de părinţi pentru brambureala organizatorică. Am văzut înscrişi şi copii de clasa I care nu ştiau bine să scrie dar au venit la concurs cu bunica, bunicul şi o întreagă galerie. Aşa apare îmbulzeala şi problemele”, a mai spus Negrean.
Totuşi, acesta a precizat că, de principiu, Inspectoratul nu vrea să oprească aceste concursuri.
„Majoritatea sunt bine concepute ca şi conţinut, includ spiritul de competiţie şi apare şi un beneficiu pentru cadrul didactic prin punctajul de evaluare primit ca organizator”, a motivat Negrean.
Sute de mii de euro
Întrebat despre amploarea fenomenului, şeful ISJ Bihor a recunoscut că la nivel naţional, o fundaţie ajunge să câştige sute de mii de euro din organizarea unui concurs.
„De regulă, persoanele din fundaţie provin din sistemul de învăţământ. Astfel, ştiu că la nivel primar nu există olimpiade şi nu mai există note ci doar calificative. Ca urmare, valorifică spiritul de competiţie al unor elevi sau părinţi”, a apreciat Negrean.
Setul de măsuri pentru organizarea de concursuri ne-acreditate de Minister a fost prezentat ieri de purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor, Claudiu Damian.
Astfel, dosarul de concurs va conţine datele despre ONG-ul organizator şi cadrul didactic responsabil de organizare din partea şcolii, tipul competiţiei (şcolară, judeţeană, regională, naţională), cadru de colaborare dintre şcoală şi ONG (şi contract de închiriere dacă este concurs cu taxă), regulamentul de organizare, documente justificative pentru cheltuirea încasărilor, tabele cu rezultatele concursului şi o solicitare a serviciului medical de asistenţă.
În plus, Negrean a anunţat şi câteva recomandări.
Astfel, să se afişeze din timp repartiţiile pe săli şi să se afişeze condiţiile de depunere a contestaţiilor şi modul de rezolvare a lor. Tot şcoala să realizeze un tabel cu toate competiţiile care s-au desfăşurat precum şi cu cele care urmează să aibă loc pentru a se evita supra-solicitarea elevilor.
Din surse neoficiale am aflat că la unele concursuri, dascălii implicaţi sunt răsplătiţi de fundaţiile organizatoare cu genţi de voiaj sau alte atenţii a căror valoare depinde de numărul de elevi mobilizaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!