Judecătoria Oradea l-a condamnat vineri la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pe Iuliu Kiss, alias Paprika, pentru ucidere din culpă respectiv vătămare corporală gravă din culpă. Totodată, Iuliu Kiss a fost obligat, în solidar cu firma de asigurare, la plata unor despăgubiri morale în valoare de 360.000 euro către familiile victimelor. Sentinţa nu este definitivă, avocaţii ambelor părţi declarând că o vor ataca la Curtea de Apel Oradea.
„A fost importantă schimbarea încadrării juridice prin înlăturarea circumstanţei agravante privind conducerea sub influenţa alcoolului peste limita legală. În urma a două expertize efectuate la Timişoara şi Bucureşti s-a stabilit că Iuliu Kiss a avut, în momentul producerii accidentului, o concentraţie de 0,5 mg/l alcool în sânge în timp ce limita legală este de 0,8 mg/l. Pentru aceasta s-a ţinut cont că i s-au recoltat probe de sânge la 55 de minute după accident. În aceste condiţii, apreciem că pedeapsa este exagerată. În toate cazurile similare pedepsele cu închisoarea au fost în regim de suspendare. De asemenea, şi daunele acordate sunt mult mai mari decât cele din practica instanţelor orădene şi naţionale”, ne-a declarat ieri avocatul Răzvan Doseanu.
De cealaltă parte, avocatul familiei Jurcan recunoaşte că în contextul reîncadrării juridice, pedeapsa nu e una blândă. Însă avocatul Mircea Ursuţa are alte obiecţii faţă de decizia judecătorului.
A întârziat recoltarea
„Întradevăr, e o premieră pentru Bihor o pedeapsă cu executare pentru ucidere din culpă fără circumstanţe agravante. Însă pedeapsa ar fi fost în intervalul de la 5 la 15 ani dacă nu se admitea recalcularea alcoolemiei. În ţările care se respectă instanţa ţine cont de alcoolemia care o ai când ţi se recoltează probele. Iar în cazul de faţă, nu Poliţia e de vină că i s-a recoltat sânge la 55 de minute după tragedie, ci inculpatul. Iuliu Kiss s-a sustras de la testul cu aparatul etilotest şi a întârziat şi la recoltarea probelor. Deci trebuia să fie circumstanţă agravantă, nu atenuantă”, ne-a declarat Ursuţa.
Martoră respinsă
Avocatul familiei Jurcan mai are încă un reproş de fond.
„Inculpatul a acuzat presiune mediatică dar lui i s-au administrat toate probele cerute. Noi am cerut una singură şi ni s-a respins. De pildă, i s-a acceptat fără nicio altă probă declaraţia că ar fi mâncat la nuntă două kilograme de carne şi nu mai ştiu câţi cartofi, ceea ce i-ar fi diminuat alcoolemia. Ori, dincolo de faptul că puţină lume merge la nuntă să se îndoape, ni s-a părut nefiresc ca alcoolemia să urce lent şi să scadă brusc. Aşa încât am cerut instanţei să o audieze ca martoră pe prietena inculpatului, ca să-i confirme declaraţia de consum”, ne-a mai explicat Ursuţa.
Va reprimi permisul
Totodată, acesta s-a arătat surprins de decizia judecătorului de a-i interzice lui Iuliu Kiss drepturi civile electorale, însă a respins cererea de a i se interzice pentru zece ani dreptul de a conduce autovehicole.
„Considerăm că s-ar fi impus, pentru protecţia societăţii, retragerea permisului de conducere pentru zece ani. În schimb, judecătorul i-a retras dreptul electoral de a fi ales. Iar cât priveşte despăgubirile, dat fiind că e un aspect care îi incită pe unii, recunoaştem că sunt sume importante. Precizez totuşi că în ultima perioadă s-au emis sentinţe în care despăgubirile pentru accidente mortale au depăşit şi un milion de euro”, a spus Mircea Ursuţa. Dealtfel, familia victimelor au solicitat în total 2,6 milioane de euro.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!