După ce nu şi-a găsit dreptatea nici la Guvern, dar nici la judecătorii Curţii de Apel Oradea, Consiliului Judeţean încearcă să-şi recapete palatul de pe strada Republicii pe ultima sută de metri. Este vorba despre fosta Policlinică Mare, de pe strada Republicii nr. 35, ce în trecut mai servise ca Palat al Finanţelor, atât în Statul Maghiar, cât şi în Statul Român.
Executivul CJ Bihor îşi pune acum speranţa în judecata magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, de la care aşteaptă să observe că respectiva clădire nu a aparţinut, de fapt, niciodată Ordinului Călugăresc Mizericordian. În numele acestui ordin călugăresc, Episcopia Romano-Catolică Oradea depusese, în 2002, o cerere de retrocedare. Iar, până la această oră, pretenţiile catolicilor au fost satisfăcute de cei cărora s-au adresat.
Consiliu Judeţean îşi va angaja acum avocaţi, pentru un dosar-beton la Curtea Supremă. Altfel, palatul va ieşi definitiv din patrimoniul judeţului, aşa cum a mai fost cazul şi altor clădiri-simbol din Oradea, retrocedate către prelaţii catolici.
„Trădaţi” de Guvern şi Curte
Imobilul a fost retrocedat Ordinului Călugăresc Mizericordian Oradea anul trecut, de către Guvernul României – Comisia specială de retrocedare a bunurilor imobile. Ulterior, în luna mai a anului 2012, Consiliul Judeţean a atacat în instanţă această decizie. La acea vreme, preşedinte al CJB era încă Radu Ţîrle. După ce a amânat cauza de şapte ori, iar pronunţarea a amânat-o apoi de două ori, Curtea de Apel Oradea a respins cererea Consiliului Judeţean. Astfel, decizia de la Bucureşti a rămas validă.
Cererea catolicilor fusese ţinută la sertar vreme de zece ani, până să se ia o decizie. Acea solicitare de retrocedare a fost depusă de Episcopia Romano-Catolică de Oradea, în numele mizericordienilor. Aceluiaşi ordin călugăresc i se retrocedase, anterior, şi clădirea alăturată de pe strada Republicii, renovată între timp. Acolo funcţionase o vreme şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor, iar pe vremuri, imobilul funcţionase ca spital al mizericordienilor.
Curtea de Apel Oradea a respins cererea CJ Bihor în luna aprilie a acestui an. Sentinţa a fost deja recurată de administraţia judeţeană la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cum juriştii CJ Bihor au pierdut cauza la instanţa orădeană, preşedintele Cornel Popa a decis să angajeze o casă de avocatură, pentru a reprezenta Judeţul la Curtea Supremă. Ieri, consilierii judeţeni au votat această propunere. Mai puţin reprezentanţii UDMR. S-au reţinut două motive pentru justificarea cheltuielilor suplimentare cu avocaţii: „valoarea foarte mare a imobilului retrocedat (…) şi complexitatea deosebită a cauzei; importanţa patrimonială şi arhitecturală deosebită a imobilului retrocedat; implicaţiile asupra patrimoniului Judeţului Bihor pe care le poate avea retrocedarea imobilului”.
Chiar şi grupul consilierilor PDL a votat pentru propunerea Executivului, alături de consilierii PSD, PNL, PC şi PPDD. Nu înainte, însă, ca Ionel Avrigeanu să aibă o intervenţie. Acesta a ţinut să afle care este efortul financiar la care este dispus Executivul Consiliului Judeţean şi în ce fel vor fi plăţiţi avocaţii. Pedelistul a sugerat Executivului CJ un contract de tipul „comisionului de succes” acordat avocaţilor, în cazul în care se câştigă cauza la ÎCCJ. Cornel Popa l-a lămurit pe Avrigeanu că se va respecta legislaţia în vigoare, privitoare la achiziţiile publice, dar nu i-a putut da cifre. La rându-i, pedelistul a opinat că metoda ofertei cea mai ieftină nu ar fi tocmai cea mai nimerită, având în vedere că „nu se cumpără hârtie de xerox”. „Trebuie gândită foarte bine, doarece cu un preţ mic, să zicem 5.000 de euro, putem să spunem de pe acum «La revedere, Policlinică!»”, a atenţionat opozantul Avrigeanu. „Trebuie să ne pregătim temeinic pentru această etapă de confruntare. Dacă va mai dura mult această situaţie, clădirea se va autodărâma”, a conchis preşedintele CJ Bihor.
Istoricul clădirii
Clădirea unde ani de zile a funcţionat Policlinica Mare, situată pe strada Republicii nr. 35, arată azi dezolant. O bună parte din tencuială a căzut deja, imobilul fiind acoperit cu plasă. Această clădire a fost construită în 1898 – 1900 după planurile arhitectului orădean Rimanoczy Kalman Jr., servind ca Palat al Finanţelor Regale Maghiare. După Tratatul de la Trianon, imobilul a trecut în patrimoniul Statului Român. Autorităţile române au folosit-o în acelaşi scop, ca Palat al Finanţelor. Ulterior, regimul comunist a dat-o în folosinţa Sfatului Popular al judeţului Bihor. Multă vreme a funcţionat ca Ambulatoriu al Spitalului Judeţean. Romano-catolicii au revendicat-o, susţinând că atât terenul, cât şi clădirea, ar fi aparţinut Ordinului Mizericordian, nu Statului Maghiar. În ciuda argumentelor multiple oferite de Consiliul Judeţean Bihor, care respinge din start ipoteza catolicilor, Comisia guvernamentală de la Bucureşti şi Curtea de Apel Oradea le-a dat dreptate catolicilor. La această oră, clădirea e părăsită.
Un alt ordin călugăresc romano-catolic, Premonstratens se judecă cu municipalitatea pentru clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional Mihai Eminescu.
CJ Bihor lupta pentru Policlinica
Citiți principiile noastre de moderare aici!