Zeci de pompieri și mai multe autospeciale de pompieri au luptat cu flăcările, însă concluzia privitorilor a fost una singură: pompierii au fost depășiți de situație. Martorii au fost nemulțumiți de faptul că deși se aflau în zonă aproximativ zece autospeciale de pompieri, doar cele două cu scară erau folosite pentru stingerea flăcărilor. Una dintre ele, amplasată în Piața Unirii, iar cealaltă pe strada Mihai Pavel. Alte două autospeciale erau folosite pentru alimentarea celor două cu scară. Nici măcar acestea nu erau folosite în continuu, deoarece pompierii au rămas și fără apă, acuză martorii.
Ulterior, un pompier a fost postat cu un alt furtun la nivelul solului, iar la autospeciala cu scară din Piața Unirii au suplimentate furtunurile. Totodată, pe exteriorul clădirii au fost postate scări pe care pompierii au urcat până în dreptul primului nivel al clădirii. Pompierii au avut de-a face și cu presiunea prea mică din cei doi hidranți de pe străzile Alecsandri și Mihai Pavel. Problema alimentării cu apă a fost rezolvată după ce s-a apelat la o moto pompă pentru a scoate apă din Crișul Repede.
Pe alocuri a fost nevoie chiar și de intervenția jandarmilor pentru a calma orădenii care criticau modul de intervenție a pompierilor militari.
„Au ajuns autospecialele de pompieri in numar de trei si fara absolut nicio exagerare, le-a luat 10 minute pana au reusit sa intinda singura scara si sa porneasca furtunul cu apa…jenant…”
Incendiul a fost anunțat la ora 21:50 de o persoană aflată în Piața Unirii. Primele imagini îi surprind pe pompieri înainte ca flăcările să se extindă și să cuprindă tot acoperișul.
Acuze de incompetență
Locuitorii din zonă, simplii privitori, preoți ori dascăli de la Liceul Greco-Catolic au criticat aspru intervenția pompierilor, acuzându-i de incompetență.
,,Nu putem înțelege de ce nu au intervenit imediat ce au sosit autospecialele. Am strigat la ei să dea drumul la furtune și să stingă flăcările care se răspândeau incredibil de repede. Ei au așteptat circca o jumatate de oră, motivând că nu au primit ordin să acționeze’’, a declarat unul dintre dascălii Liceului Greco-Catolic.
Același lucru l-a acuzat și preotul Anton Cioba, rectorul Seminarului Greco-Catolic din Oradea, care a denumit incendiul ,,un colectiv II, fără victime”.
,,Pompierii au fost nepregătiți, să nu spun <<incompetenți>>. Nimeni nu poate să înțeleagă de ce au așteptat o jumătate de oră să vadă cum arde acoperișul. Inițial, a ars numai turnul. Eram de față, împreună cu PSS Virgil Bercea, dar și alții care au asistat. Nu au acționat imediat. Este inadmisibil’’, a declarat preotul Anton Cioba. Nici episcopul Bercea nu s-a arătat mulțumit de timpul de reacție al pompierilor. La fel ca Anton Cioba, acesta a criticat lipsa lor de promptitudine.
Întrebat cum comentează aceste declarații, șeful ISU Bihor, Sorin Caba, cel care a coordonat echipele de intervenție, a explicat: ,,Când se anunță un incendiu, mașinile pleacă spre locul indicat. Prima dată, ajunge o mașină, pe urmă a doua, a treia și așa mai departe. Astăzi am avut 12 autospeciale. Când ajunge prima mașină, ea desfășoară intervenția cu un dispozitiv, care înseamnă o țeavă. Urmează a II-a, a III-a, a IV-a etc. Acesta este filmul la toate incendiile’’, a explicat Boca.
Pe urmă, el le-a arătat celor prezenți o filmare cu acoperișul arzând, explicându-le că înainte a fi anunțați de incendiu, podul Palatului a ars complet în interior.
,,În momentul în care a pătruns flacăra în afara acoperișului, abia atunci s-a făcut apel la 112 și am fost anunțați. Ce văd eu aici, pe filmare, este la câteva minute din momentul anunțării. Toți colegii din țară mi-au spus: Imposibil, cum l-ați oprit. Dar l-am oprit’’, le-a mai spus pompierul celor prezenți.
[related-post post_id=”2099010″]
[related-post post_id=”2099049″]
[related-post post_id=”2099066″]
[related-post post_id=”2099054″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!