Popa Teodora Mihaela este absolventă de master la Facultatea de Ştiinţe Economice. „Am aflat informaţia despre proiect de la Junior Chamber International România. Apoi am aplicat şi am participat la cursuri. Au fost cursuri utile susţinute de persoane cu experienţă în domeniu. De exemplu au fost cursuri susţinute de un contabil autorizat care ne-a explicat multe lucruri cu care nu te întâlneşti chiar dacă eşti deja antreprenor. Cursurile au fost cu siguranţă un plus pentru noi.” Mihaela a obţinut cel de-al doilea punctaj pe regiune şi consideră că a demonstrat că cunoaşte bine piaţa şi concurenţa. „Exista o grilă de evaluare, cred că eu am punctat bine la capitolul în care trebuia să demonstrăm că cunoaştem concurenţa, acolo unde trebuia să facem o descriere a pieţei pe care urma să evoluăm şi în partea în care trebuia să realizăm o analiză financiară, una cât mai realistă fiindcă de asta depinde succesul afacerii”, spune Mihaela Popa. Planul de afaceri al orădencei a constat în înfiinţarea unei firme (SOLVER Resurse Umane) furnizoare de servicii de recrutare personal şi consultanţă în domeniul resurselor umane, pentru firmele din Bihor. Cel de-al doilea câştigător este Lupu Dan Rareş. Planul lui de afaceri a constat în înfiinţarea unei firme- „Doar curat, ce are ca obiect de activitate prestarea de servicii de curăţenie. Ambii vor primi câte 10.000 lei pentru a-şi începe afacerile.
Proiectul „Tineri Antreprenori de Succes” a fost derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu partenerii săi, „Junior Chamber International România”, Extreme Training, Federaţia şi Uniunea Naţională a Tuturor Studenţilor din România. În cadrul proiectului, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013: „Investeşte în oameni!”, peste 800 de tineri studenţi şi absolvenţi din învăţământul superior au beneficiat de formare antreprenorială. Mai mult, dintre cei selectaţi pentru programul de formare antreprenorială la un nivel avansat, 40 de tineri au primit sprijin financiar şi consultanţă pentru dezvoltarea unor afaceri proprii.
„Proiectul „Tineri Antreprenori de Succes” a avut ca obiectiv principal stimularea iniţierii de afaceri pentru 3000 de studenţi sau absolvenţi de studii superioare care şi-au manifestat intenţia de a desfăşura o activitate independentă. În acest sens, în fiecare dintre regiunile de dezvoltare ale ţării au fost înfiinţate centre de informare antreprenorială cu privire la mediul de afaceri, la oportunităţile de iniţiere/ dezvoltare a afacerilor precum şi la legislaţia relevantă. În scopul îmbunătăţirii competenţelor şi abilităţilor antreprenoriale, 811 de tineri au participat la cursurile de formare antreprenorială – nivel de bază, iar după o etapă intermediară de selecţie au fost aleşi 160 de tineri, care au continuat programul de formare de nivel avansat”, explică Mariana Oprea, PR Specialist Graffiti PR.
Atraşi de business
Derulat pe o perioadă de trei ani, „Tineri Antreprenori de Succes” răspunde unor nevoi și aspirații antreprenoriale identificate în rândul studenților și absolvenţilor din învățământul superior, ajutându-i să se pregătească pentru o carieră în acest domeniu. Astfel, în preferințele studenților, ocupaţia de patron/ om de afaceri/ manager se situează pe locul doi, după cea de medic.
Cei 160 participanți au fost selectați pe baza unei grile de punctaj care a avut în vedere măsurarea interesului pentru mediul de afaceri, cunoştinţele despre mediul de afaceri românesc, competențele și abilităţile antreprenoriale precum și gradul de motivare aferente unei cariere antreprenoriale.
„În urma cursurilor de nivel avansat, au fost evaluate și selectate cele mai bune 40 de planuri de afaceri care au primit sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ proiect și consultanță în vederea demarării afacerilor respective”, spune Mariana Oprea.
Prin creșterea potențialului antreprenorial al studenților și absolvenţilor din învățământul superior, proiectul a contribuit la creșterea gradului de ocupare, competitivității și mobilității forței de muncă a grupului țintă. „Sprijinul acordat demarării activităților independente și ocupării pe cont propriu va contribui, pe termen lung, la dezvoltarea autonomiei, flexibilității și spiritului de inițiativă a tinerilor”, consideră Mariana Oprea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!