Oradea a fost remarcată la Congresul Mondial de Transplant (World Transplant Congres – WTC), susţinut la finele lui iulie, la San Francisco.
Organizat la Centrul de Conferinte Moscone West Convention Center, WTC a adunat 6.000 de medici chirurgi, de terapie intensivă, nefrologi, asistenţi de terapie intensivă, coordonatori de de transplant din 83 ţări ale lumii.
Din România au participat în jur de 20 de chirurgi de transplant de la Fundeni, anestezişti de la Institutul de transplant renal de la Cluj, nefrologi de la Fundeni şi Constanţa şi coordonatorul naţional de transplant – dr. Victor Zota.
Oradea a fost reprezentată de dr. Carmen Pantis coordonator regional de transplant, care, împreună cu dr. Zota şi dr. Tudorel Florian Sabău au prezentat un poster cu activitatea de donare şi transplant în 2013.
Judeţean Oradea
În acest an – 2013, numărul donatorilor de organe declaraţi în moarte cerebrală în România s-a dublat (136 donatori) faţă de anul 2012 (când au fost 65 de donatori) o mare contribuţie fiind adusă de Spitalul Judeţean Oradea, prin secţia de terapie intensivă. În 2013, aici au fost identificaţi 29 de donatori.
Dintre cele 1000 de postere prezentate, 300 au fost premiate, printre care şi cel prezentat de dr. Pantiş, dr. Zota şi dr. Sabău. Posterul prezentat de români a primit distincţia WTC Poster Distinction.
Prof. Francis Delmonico, preşedintele TTS a acordat premii de excelenţă doctoriţei Mirela Busic (directorul Agenţiei Naţionale de Transplant din Croaţia, de care aparţine şi România, dr. Megan Sykes (pentru cercetările din domeniul imunologiei), dr. Jose Medina Pestana (Spania) şi dr. Richard Allen (SUA).
De reţinut că acest congres a reunit trei mari organizaţii, iar profesorul Francis Delmonico, şeful Societăţii de Transplant Mondial a comparat cucerirea spaţiului cosmic cu activitatea de transplant şi cuceririle extraordinare ale acestui program impresionant declarând că munca în donarea de organe e ca primul pas pe lună şi reflectă ce avem noi mai bun ca fiinţe umane. Prof. Delmonico a adăugat că „unii oameni văd lucrurile aşa cum sunt şi întreabă de ce, iar eu (şi alţii – n.n.) visez lucruri care niciodată şi întreb: de ce nu?”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!