Asociaţia pentru Promovarea Industriilor Creative (APIC), în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, a organizat seminarul „Industriile creative- o alternativă pentru Bihor”. Reprezentaţi ai mass-media, publicităţii, arhitecţi, designeri vestimentari şi de interior, orădeni care activează în software, pictori, actori, sculptori şi alte categorii profesionale şi-au dat vineri întâlnire în sala Traian Moşoiu din cadrul Primăriei Oradea. Ce au ei în comun? Cu toţii au vrut să afle cum să îi găsească pregătiţi momentul 2014 pentru a putea accesa fonduri europene în domeniul industriilor creative. Interesul pentru această dezbatere, iniţiat la Oradea de directorul executive al Direcţiei pentru Cultură Lucian Silaghi, este lesne de înţeles dacă avem în vedere doar aspectul financiar: faptul că la dispoziţia industriilor creative se vor afla în perioada 2014-2020 nu mai puţin de 6 miliarde de euro. Ce sunt industriile creative?
Specialiştii consideră că cea mai aproape abordare de realitate este cea a Guvernul Marii Britanii: “Industriile Creative sunt acele industrii care îşi au originea în creativitatea, talentul şi măiestria indivizilor şi care au potenţialul creării de locuri de muncă şi prosperitate prin generarea şi exploatarea proprietatii intelectuale.” Aceasta a fost şi abordarea organizatorilor care i-au adus la aceeaşi masă, pentru prima dată la Oradea, pe cei care activează în domeniu, pe preşedintele APIC, Viorel Budai, pe Luminiţa Constantin, secretarul general adjunct din cadrul Ministerului Culturii, pe expertul în copy-right Rodica Pârvu, pe consultantul Dacian Palladi, dar şi ăe vicepreşedintele CNIPMMR, Ioan Mintaş şi Cristiana Vlad. Segmentul industriilor creative este unul bine reprezentat în Bihor, ceea ce susţine argumenetele prezentate de directorul Silaghi în favoarea sintagmei că industriile creative sunt motorul dezvoltării regionale şi naţionale, domenii care pot să absoarbă forţa de muncă din industriile clasice şi din agricultură. Conform datelor prezentate de Lucian Silaghi, având ca sursă Registrul Comerţului, în Bihor peste 500 de societăţi aveau activitate în domeniul industriilor creative în 2009: software la comandă-229 firme, arhitectură-114 firme, înregistrări audio-17 firme, editare soft-36 firme, editare jocuri pe calculator-13 firme, imitaţii bijuterii-12 firme, bijuterii-15 firme, producţie mobilă de bucătărie -19 firme, ţesături -2 firme, fabric textile-28 firme, alte articole de îmbrăcăminte-197 firme, împletituri, prelucrarea lemnului, plutei-121 firme.
Care a fost scopul întâlnirii ? Acela de a conceptualiza zona aflată la intersecţia creativităţii, culturii, afacerilor şi a tehnologiei într-o singura grupare, pentru a putea descatuşa creşterea şi dezvoltarea acesteia.Reprezentanţii APIC, aflaţi într-un adevărat turneu prin ţară, doresc să afle de la cei care activează în domeniul industriilor creative ce domenii ar trebui finanţate în perioada 2014-2020 pentru a putea prezenta un punct de vedere comun pentru România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!