Conform forbes.ro clasamentul a fost realizat „pe baza a zece criterii, fiecare dintre ele având o pondere de 10% în stabilirea clasamentului final: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul, investițiile străine în perioada 1991-2014, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, numărul întreprinderilor active, stocul de locuințe și facilitățile educaționale cu impact în piața muncii (școli profesionale, universități)”. Menirea unui astfel de demers arăta dinamica atractivității celor mai mari orașe din România, să analizeze care sunt punctele slabe și punctele forte ale fiecărei reședințe de județ, având în vedere că peste jumătate din populația României trăiește la oraș.„ Ne propunem să identificăm și care sunt căile sustenabile de dezvoltare a orașelor din România, care, pe lângă creșterea economiilor locale, vor aduce și creșterea calității vieții”.
Oradea are cel mai mare buget din ultimii 20 de ani, datorită fondurilor europene atrase pentru 26 de proiecte majore, în valoare de 195 de milioane de euro, toate cu termen de finalizare în acest an. Într-un an obişnuit, investiţiile în Oradea erau de aproximativ 10 milioane euro.
Acesta este unul dintre argumentele care au atârnat foarte greu în stabilirea ierarhiei care a poziţionat Oradea înaintea unor oraşe ca Braşovul , Aradul, Iaşul.
La acestea s-a adăugat considerentul de ordin fiscal că: „ reducerea la 9% a TVA pentru alimente poate conduce la o creștere semnificativă a vânzărilor pe seama cumpărătorilor din zona de frontieră a Ungariei ”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!