Cu 16 spitale de stat și private, alături de alte peste 90 de cabinete private și zeci de farmacii, Oradea, reședința și cel mai mare oraș din județul Bihor, a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din România, potrivit unui studiu realizat de platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro.
Clasamentul continuă cu orașele Brașov, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Pitești și Cluj-Napoca. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase orașe din punctul de vedere al facilităților medicale se numără Giurgiu, Focșani, Tulcea, Călărași, Constanța, Bacău și Vaslui.
În topul cartierelor la nivel național, Rogerius se află pe locul cinci, pe primul loc fiind Dacia din Timișoara, urmat de Ștefan cel Mare din București și Gavana 3 din Pitești.
Totodată, Oradea are și un cartier în topul celor mai neavantajoase orașe din țară din punct de vedere al condițiilor medicale. Cartierul Oncea ocupă locul 7 în acest top, condus de cartierul Gai din Arad.
La nivel de regiuni istorice, Banat a fost desemnat de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilități medicale, fiind urmată de Maramureș, Crișana și Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepției locuitorilor față de facilitățile medicale în orașele și cartierele lor a fost obținut de Dogrobea, Moldova și Muntenia. Zona București și Ilfov se află la mijlocul clasamentului.
În general, orașele cu un număr mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat și o rată a șomajului scăzută au fost considerate și orașele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orașe din punct de vedere al facilităților medicale au în medie sub 100.000 de locuitori și o rată a șomajului ridicată.
Despre proiectul „Orașe și cartiere din România”
Percepția asupra accesului la cele mai bune facilități medicale este cea de-a treia temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”, ce se va desfășura până la finalul anului 2017. Până în prezent, aproape 170.000 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro.
Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al accesului la cele facilitățile medicale, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
Cercetarea completă poate fi consultată la acest link. Rezultatele sunt actualizate lună de lună, în funcție de răspunsurile completate de români în cadrul chestionarului Storia.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!