Forţa Civică Bihor reclamă monopolul Romprest, dorit a fi instituit de Primăria Oradea, pentru dezinsecţie-dezinfecţie-deratizare (DDD), atât pentru spaţiile publice, cât şi pentru cele private! Avocatul Lucian Buzlea, activist al Forţei Civice, consideră că demersul municipal este ilegal, deoarece „contravine legii monopolului şi antimonopolului”. Pentru Buzlea, este revoltător cum „această firmă se foloseşte de Poliţia Locală pentru a convinge cetăţenii să semneze un contract”. Buzlea anunţă că trei firme, a căror identitate nu a divulgat-o, au acţionat deja în instanţă Primăria Oradea, Poliţia Locală şi Romprest. Toate trei firme bihorene. „Se încearcă un abuz, să vii tu Primăria Oradea să îmi spui să închei un contract cu o firmă, fără să pot negocia, la preţuri fixe.
Ce urmează? Un monopol pentru gaz sau unul pentru firma de cablu TV?!”, întreabă Buzlea, contrariat.
Radu Pentie, preşedintele Forţei Civice Bihor, anunţă că juriştii din această organizaţie vor oferi asistenţă juridică gratuită orădenilor care vor solicita sprijin juridic pentru a se împotrivi monopolului pe care Primăria vrea să-l impună şi pentru DDD. Aceasta deoarece, susţine Pentie, Primăria are tot dreptul să lucreze cu o firmă pe domeniul public, dar nu poate să impună şi asupra proprietăţilor private. Aceasta în condiţiile în care în Oradea sunt mai multe asemenea firme ce au autorizaţii de funcţionare valide.
Avocatul Buzlea spune că iniţiativa Primăriei încalcă două directive europene, iar Asociaţia Română pentru combaterea vectorilor în igiena publică ar susţine că politica municipalităţii orădene reprezintă un caz unic în Europa.
Ca în cazul RER
Monopolul pentru serviciile DDD a fost instituit de Primăria Oradea, prevalându-se de Legea 101/2006. În 2013, firma bucureşteană Romprest este cea care a câştigat o licitaţie pe tot oraşul, iar contractul se întinde pe durata a trei ani. Înainte, operator pentru Oradea era firma timişoreană Deraton. Monopolul Romprest instituit de administraţia Bolojan vine ca o completare la un alt monopol instituit de administraţia locală. Este vorba despre cel pentru salubrizare, exercitat de RER Ecologic Service încă minimum trei ani de acum înainte. Firma Urbana a fost scoasă de pe piaţă, după ce RER câştigase licitaţia organizată de administraţia Filip.
În delegarea serviciului DDD, administraţia Bolojan a procedat de aceeaşi manieră în care procedase şi administraţia Filip, atunci când a delegat serviciul de salubrizare către RER, tot printr-o licitaţie, în 2006. Adică pe întreg teritoriul municipiului Oradea. Prin comparaţie, în municipiul Cluj-Napoca sunt doi operatori de salubritate. Unul pe malul stâng al Someşului, celălalt pe malul drept al Someşului. Legea nu obligă nicidecum o primărie să organizeze o licitaţie pentru tot teritoriul localităţii. De altfel, în alte situaţii, Primăria Oradea a găsit de cuviinţă să realizeze mai multe loturi în cadrul aceleaşi licitaţii, doar pentru a avea mai mulţi prestatori de servicii pentru un anumit tip de lucrări sau de servicii. Iată, însă, că în cazul recent al serviciului DDD, edilul-şef a socotit că este oportun ca toată Oradea să devină un singur lot…
Citiți principiile noastre de moderare aici!