Ziua Mondială a Mediului a fost marcată de Facultatea de Protecţia Mediului printr-un simpozion ştiinţific internaţional pentru studenţi, cu titlul „Environmental protection – present and future” („Protecţia mediului – prezent şi viitor”).
„Începând cu acest an, simpozionul studenţesc se va desfăşura cu prilejul „Zilei Mondiale a Mediului”, a declarat prof. univ. dr. Ing. Ioan Chereji, decanul Facultăţii de Protecţia Mediului.
La simpozion au participat dascăli, doctoranzi şi studenţi de la Universitatea din Debrecen (prorectorul Javor Andras, Pepo Peter, directorul Şcolii Doctorale, decanii Komlosi Istavan şi Peto Karoly, cadre didactice renumite şi nouă doctoranzi), dar şi reprezentanţi ai unor instituţii cu răspunderi în domeniul protecţiei mediului.
Număr record de lucrări
Un număr de 79 de lucrări ştiinţifice au fost prezentate în cadrul simpozionului. Totodată, simpozionul ştiinţific studenţesc a cuprins 11 lucrări expuse în plen, în care s-au prezentat activităţile de cercetare din departamentul Ingineria Mediului şi departamentul Agricultură – Horticultură, precum şi din celelalte trei departamente ale Facultăţii de Protecţia Mediului, reconstrucţia landşaftului în fostele exploatări de bauxită din Munţii Pădurea Craiului, experienţele de lungă durată de la SCDA Oradea, influenţa îngrăşămintelor asupra conţinutului în metale grele a boabelor de grâu şi porumb, cultura in vitro, dezvoltarea durabilă în industria cimentului din Bihor. De asemenea, au fost prezentate sub formă de poster 69 de lucrări ştiinţifice: 26 la secţiunea „Ingineria Mediului”, 16, la secţiunea „Agricultură-Horticultură”, 10 la secţiunea „Silvicultură, 13, la „Industria Alimentară” şi patru la „Zootehnie şi Agroturism”.
Autorii lucrărilor au primit din partea organizatorilor câte o diplomă de participare, pentru efortul depus în realizarea cercetărilor şi întocmirea lucrării ştiinţifice.
„Pentru a atrage atenţia asupra numeroaselor probleme cu care se confruntă mediul, în 1972, la prima conferinţă privind mediul a Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a declarat ziua de 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului. Nu se putea ca departamentul Ingineria Mediului, care pregăteşte specialişti licenţiaţi sau absolvenţi de master în domeniul protecţiei mediului, să nu marcheze cum se cuvine acest eveniment”, a spus prof. univ. dr. Inf. Cornel Domuţa, organizatorul acestui eveniment.
Citiți principiile noastre de moderare aici!